Salut

Catalunya prepara prop de 2.000 llits en hospitals temporals

La mesura més destacada que va presentar, ahir, la consellera de Salut, Alba Vergés, en la lluita contra el coronavirus va ser la creació d’un hospital temporal a Sabadell pel “brutal augment de necessitat” de llits que està vivint el Vallès Occidental, una comarca molt poblada, amb el Parc Taulí com a l’hospital de referència. Vergés va negar que Catalunya sigui una de les sis comunitats amb col·lapse a les unitats de cures intensives (UCI) a què es va referir el director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que no va especificar quines són aquestes sis ni tampoc les tres que s’hi acosten.

A Sabadell s’està condicionant la pista coberta d’atletisme i el rebatejat com a hospital temporal Vallès Salut tindrà 250 llits. A aquest hospital es traslladaran 214 pacients semicrítics, de manera que aquests llits s’alliberaran al Parc Taulí per a ampliar les UCI. No és l’única iniciativa prevista per donar servei al Parc Taulí, on ja s’han habilitat 50 llits convencionals més i 90 de crítics i semicrítics. Aquesta setmana, hi haurà 223 llits més per a crítics i semicrítics. A més, s’hi ha afegit un hotel amb 195 places. “No és suficient, però, per al volum de població que té aquesta zona del Vallès Occidental est”, va advertir Vergés, tot i que s’han duplicat els recursos dins del pla de contingència de l’hospital. Per aquest motiu, segons Vergés, s’ha posat en marxa l’hospital temporal habilitat a la pista d’atletisme en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell.

La de Sabadell és una mesura que s’ha posat en marxa en diferents ciutats, ja que la Generalitat està preparant, amb la col·laboració dels ajuntaments, diversos hospitals temporals que sumaran prop de 2.000 places, incloent-hi les de Sabadell. Ahir, va començar a funcionar a Barcelona un hospital temporal al centre municipal d’esports (CEM) Olímpics Vall d’ Hebron, que amb 154 llits funcionarà com a extensió de l’hospital Vall d’Hebron. Albergarà pacients no crítics que estaran atesos amb el mateix equipament sanitari i els mateixos professionals de l’hospital. Barcelona tindrà tres hospitals temporals més en centres municipals d’esports: el Claror Marítim, que tindrà com a hospital de referència l’Hospital del Mar; el CEM Guinardó, que donarà suport a Sant Pau, i un espai per determinar que tindrà el Clínic com a centre de referència. Els quatre espais podran acollir un total de 600 pacients.

Els de Barcelona i el de Sabadell no són els únics hospitals temporals en equipaments esportius. L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha posat a disposició de l’hospital Moisès Broggi el poliesportiu Francesc Calvet, amb capacitat per a un centenar de pacients, i a Sant Andreu de la Barca s’han habilitat 140 llits al poliesportiu municipal per a quan Salut ho necessiti. Al recinte de l’Hospitalet de la Fira es posaran en servei, aquesta setmana, 300 llits. I a Igualada van arribar, dissabte, 90 llits provinents d’hotels al complex esportiu de Les Comes, un hospital temporal que es podrà ampliar a 150 places si és necessari.

Vergés va explicar també que el govern ha repartit, l’última setmana, més de tres milions de productes sanitaris, entre mascaretes, bates i productes d’higiene. Aquest cap de setmana, han arribat 600.000 mascaretes, 50.000 bates i 25.000 tests de diagnòstic ràpid, comprats a productors locals i estrangers, i segons la consellera “encara falta molt material per arribar”. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va insistir en les mesures d’autoprotecció a la ciutadania: “Rentar-se les mans sovint, mantenir la distància de seguretat i, en la mesura que es pugui, usar guants i màscares.” La Organització Mundial de la Salut alerta, però, que dur mascaretes i guants pot crear una falsa sensació de seguretat i fer oblidar les mesures més importants: el confinament, la distància de seguretat i el rentat de mans.

Un altre recurs que tindrà Salut és la flota de vehicles de serveis de la Diputació de Barcelona. Salut ha dedicat els sis primers a visites mèdiques a domicili a l’Hospitalet per l’impacte assistencial que ha suposat el tancament de nombrosos centres d’atenció primària.

Nous ajustos en el transport públic

Rosa M. Bravo

Els diferents operadors continuaran adaptant, aquesta setmana, el transport públic a la baixa demanda, d’una ocupació mitjana del 10% respecte dels nivells habituals. El metro continuarà oferint entre un 57% i un 60% de l’oferta, però amb variacions entre les hores punta i les hores vall. En els autobusos de l’àrea metropolitana, l’oferta oscil·larà entre el 33 i el 60%. Els Ferrocarrils de la Generalitat tindran la mateixa freqüència que el cap de setmana, el 33%, amb reserves per a l’hora punta per garantir el terç de l’ocupació. Rodalies operarà amb el 66% i el tramvia, amb el 60% de l’oferta d’una dia feiner.

El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona va baixar ahir, fins a les 18.30 h, un 90% respecte d’un diumenge normal. Però si ho comparem amb diumenge passat, quan ja hi havia confinament, es detecta un lleuger augment: un 16,3% més de sortida de Barcelona i un 15,9% més d’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges