Salut

Els malalts de coronavirus ocupen el 48% de les UCI

Els hospitals tenen 1.627 llits d’UCI, 600 dels quals ara mateix estan buits

Deu residències de gent gran han estat intervingudes, la darrera a la Barceloneta per “faltes en el tracte als residents”

Que la pandèmia del coronavirus ha entrat en fase de desacceleració es pot comprovar amb xifres. Ahir els hospitals catalans, i segons les darreres dades facilitades per la consellera de Salut, Alba Vergés, tenien 778 llits d’unitats de cures intensives (UCI) ocupats per malalts de Covid-19 (el 47,82%) i 249 més (el 15,3%) estaven ocupats per malalts crítics amb altres patologies. “Estem amb una ocupació de més de mil llits de crítics, quan la capacitat actual és de 1.627”, va assegurar Vergés. És a dir, que n’hi ha 600 de buits (el 36,88%).

La consellera, però, va respondre amb un “m’ho he de repassar” quan li van preguntar pel fet que el Ministeri de Sanitat hagués informat que, dels 174 ingressos a les UCI de tot Espanya en les últimes 24 hores, 141 corresponien a Catalunya.

La consellera es va mostrar molt crítica amb el resultat de la sortida dels nens al carrer diumenge. Va considerar “molt preocupant” que el govern espanyol s’ocupi d’anunciar quan cal sortir i va dir que és tant o més important “qui, on i com pot fer-ho”, ja que genera més complexitat. Al seu parer, cal treballar conjuntament amb els agents socials i econòmics per fixar de quina manera i qui es pot desconfinar, i va apostar també per la implicació dels municipis, i fins i tot dels barris, per dur a terme un desconfinament amb èxit.

Intervingudes

La consellera va revelar que el govern ha intervingut fins ara i des de finals de març deu residències d’ancians. La darrera residència a ser intervinguda va ser, ahir mateix, la Bertran i Oriola de Barcelona. El Consorci Sanitari de Barcelona va rellevar la direcció d’aquest centre, situat al barri de la Barceloneta, després de detectar “faltes en el tracte a les persones residents” que atenien i després que la setmana passada traslladés 20 dels 40 residents a una altra institució. Alba Vergés no va aclarir en què consistien aquestes “faltes en el tracte” a la gent gran de la residència Bertran i Oriola.

Des del mes de març, s’han intervingut residències geriàtriques ubicades als municipis de Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Vilanova del Vallès, Tona, Ullastrell, Premià de Mar, Tiana i els Pallaresos.

S’han traslladat 632 avis a domicilis particulars i se n’han reubicat 244 en altres institucions. Des que es va iniciar la pandèmia, han mort a Catalunya 2.814 persones grans en residències.

LA XIFRA

778
llits
d’UCI estan ocupats per malalts de coronavirus i 249 més, per malalts crítics amb altres patologies.

Menys pàrquing i més terrasses a Falset

L’Ajuntament de Falset suprimirà les places d’aparcament del carrer Miquel Barceló a finals de maig perquè la desena de bars i restaurants d’aquest eix cèntric puguin ampliar les terrasses.

Assaig amb un fàrmac contra el càncer per a la Covid

L’hospital de la Vall d’Hebron participa en un assaig per estudiar els efectes del selinexor, un fàrmac per tractar el càncer, en pacients amb Covid-19 greus. Ja s’ha inclòs un pacient en l’assaig.

Greenpeace vol més espais per a vianants

Greenpeace demana més espais per a vianants, ciclistes i autobusos als carrers contra la Covid-19. Valora positivament les mesures de pacificació del trànsit anunciades per diversos consistoris.

El pavelló de la Penya, nou Banc d’Aliments

L’Ajuntament de Badalona i el Joventut han acordat que el Palau Olímpic sigui la seu d’un nou Banc d’Aliments. La pista de bàsquet serà el punt de distribució de 600 lots d’aliments i d’higiene.

Diners extres de gratificació per als sanitaris

El govern plantejarà als sindicats dedicar els fons addicionals de l’increment salarial del personal públic previst per a aquest any i els fons pendents de l’any passat –en total, uns 30 milions d’euros– a una retribució extraordinària per als professionals de la salut que estan lluitant contra la Covid-19, des de metges i infermers fins a zeladors i conductors d’ambulàncies. Ho va anunciar el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en la compareixença telemàtica que va fer ahir al Parlament. La proposta es traslladarà a la Taula General dels Empleats Públics per negociar-ho. Alguns sindicats mèdics van recordar ahir que encara no havien recuperat els sous d’abans de les retallades.

Bassa va a treballar a una residència

L’exconsellera de Treball Dolors Bassa va sortir ahir de la presó de Puig de les Basses, a Figueres, per treballar en una residència de gent gran, basant-se en l’article 100.2 del reglament penitenciari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona