Salut

La pressió de la Covid-19 arriba de nou als hospitals

tensió

Els ingressos es disparen i es tem per preservar l’activitat habitual en alguns punts

Salut admet que abans de quinze dies no revertirà la corba i dubta que l’aplani

“Ja no anem al davant del virus, sinó a rebuf”

“Ja no pensem, com fins ara, a avançar-nos al virus. Esperem anar-hi a rebuf mentre pren velocitat.” La reflexió del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, evidencia fins a quin punt hi ha hagut un canvi de paradigma en l’evolució de la pandèmia de Covid-19 al país. I també en la confiança del govern per contenir-la. Ja s’admet que amb l’aplicació de les noves mesures no n’hi haurà prou per “doblegar” la corba i es dubta que quinze dies de restriccions facin prou per “aplanar-la”.

La segona onada ja es fa sentir als hospitals del país, tot i que amb diferent intensitat en funció del centre. En general, però, tots han començat a rebre més urgències i, sobretot, ingressos. La sotsdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, certifica que en pocs dies el percentatge de pacients ingressats per Covid ha passat d’un 7% a un 10%. En total, dimecres n’hi havia 1.062, però la xifra no para de créixer.

I això amenaça la capacitat de resposta amb llits de cures intensives. Actualment n’hi ha uns 900 d’operatius en el sistema de salut, 712 dels quals estan ocupats. D’aquests, els casos derivats per complicacions del coronavirus són 217, mentre que els 495 restants corresponen a altres causes.

“És important que les xifres no es disparin més per garantir que es mantingui l’activitat habitual i es pugui continuar recuperant a les UCI els pacients de les intervencions quirúrgiques que ho requereixen”, diu Chandre.

Tensió al Taulí

El cap del servei de malalties infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, certificava ahir a l’ACN que la pressió assistencial s’ha “disparat” en els últims dies i que això fa preveure als responsables del centre que es pot arribar aviat a un escenari de saturació. “Necessitarem obrir més espais per a Covid-19 i això voldrà dir que no podrem continuar fent l’activitat normal”, es lamenta Cervantes. El Taulí i la resta d’hospitals de Catalunya tenen aprovat un pla de contingència amb diferents escenaris i mesures a implementar progressivament per combinar l’atenció a la pandèmia amb l’activitat convencional, que té unes llistes d’espera més llargues del que és habitual arran de l’aturada total durant dos mesos. En aquest sentit, ahir mateix es van començar a preparar llits d’hospitalització a l’hotel Verdi perquè els pacients es recuperin allà del coronavirus i no s’hagi d’intervenir altres plantes del Taulí amb aquesta finalitat. Amb tot, la principal preocupació dels gestors del centre és la falta d’infermeres. “Anem molt justos”, admeten.

A Barcelona, on el risc de rebrot (444) i la velocitat dels contagis (1,58) estan molt per sobre de la mitjana del país (378 i 1,39, respectivament), els hospitals encara viuen en una certa calma tensa. Disposen de més recursos, però tot i això perceben el canvi de tendència. Al Vall d’Hebron, per exemple, s’han detectat en les últimes hores un seguit de brots en diferents àrees d’atenció que s’estan investigant i aïllant.

A la resta del país, ja s’han començat a habilitar nous espais. L’Arnau de Vilanova de Lleida obrirà aquesta setmana una segona planta per a pacients amb Covid-19, perquè, com passa al conjunt del país, els positius que detecta s’han doblat en poc temps. A Girona, hi ha una seixantena de places d’UCI estructurals entre el Trueta i el Santa Caterina, però amb capacitat d’ampliar-les fins a les 130, si cal. L’hospital de Vic també constata que “els ingressos s’han disparat”, però de moment els ha pogut entomar perquè té oberta una planta que durant la primera onada estava en obres. “Tots els hospitals estan preocupats”, resumeix Argimon.

Mitjà treu la destral

Amb aquest panorama, l’infectòleg Oriol Mitjà va carregar ahir amb duresa contra els gestors de la crisi sanitària. L’investigador de l’hospital Germans Trias i Pujol, antic assessor del president Quim Torra, sosté que a la consellera Vergés “li falta coneixement i humilitat” i creu que no hauria de conservar el càrrec després de les eleccions “perquè la gestió de la crisi ha estat perillosament incompetent”. Mitjà defensa que, si s’haguessin seguit els seus criteris, s’haurien pogut estalviar morts i que alguns projectes s’han aturat per motius polítics i lluites partidistes. Preguntat sobre això, Argimon va negar que li hagin aturat res –“si mai m’ho fan, ho diré i plegaré”– i va advertir que “prendre decisions és difícil”. En un altre moment, però, va acceptar que “si estem en la situació actual és perquè les mesures anteriors han estat insuficients”.

Sigui com sigui, hi ha projectes nous que veuen la llum: Salut provarà que els professionals de les residències s’autorecullin les mostres per a PCR amb un escovilló nasal per mantenir un control periòdic més exhaustiu amb la tècnica del pooling.

LES FRASES

557
positius
per cada 100.000 habitants és la taxa que presenta Manlleu, el municipi amb el risc de rebrot més alt.

LA XIFRA

Hem crescut més del que indicaven les previsions. Fa poc trobàvem mil positius al dia i ara han passat a ser el doble
Com a societat, estem esgotats, però no ho podem fiar tot a l’entorn assistencial, perquè no ha parat
Josep Maria Argimon
Secretari de salut pública

El tancament de bars i restaurants, en vigor avui

Després de tot un dia d’incerteses, el govern va aclarir ahir a la tarda que finalment publica al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) a la 1 de la matinada d’avui l’entrada en vigor de la mesura excepcional del tancament de tots els bars i restaurants de Catalunya durant els pròxims 15 dies per intentar combatre la transmissió de la Covid-19, tot reduint els contactes socials. És a dir, la Generalitat considera que l’ordre de tancament dels negocis de restauració no vulnera cap dret fonamental i no ha d’esperar el vistiplau d’un jutge o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), com s’ha fet fins ara quan s’ha afectat drets bàsics com ara la limitació de la llibertat de moviments.

El govern ha pres aquesta iniciativa després que ahir al migdia la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va demanar que aclarís quins drets fonamentals creu que podria afectar amb les noves restriccions acordades. A més, també li va demanar que corregís defectes de forma del document presentat al tribunal, el qual no estava ni firmat ni datat ni tenia el número de decret. El govern precisa que publica al DOGC tres mesures, que deixa en suspens fins a l’autorització del TSJC, en considerar que podria vulnerar drets, que són: la prohibició de reunió de més de sis persones; la suspensió de l’activitat presencial a les universitats (malgrat que la majoria d’alumnat ja ha rebut que s’acaben avui) i la limitació en l’aforament de les activitats de culte. La resposta del TSJC serà avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona