Salut

Vall d’Hebron opera una dona amb complicació de placenta accreta en quiròfan híbrid

Es fa per primera vegada a l’Estat

És una de les patologies més greus en el part pel risc d’hemorràgia severa, que pot posar en perill la vida de la dona

Vall d’Hebron ha fet la primera operació a l’estat espanyol d’una pacient amb placenta accreta en un quiròfan híbrid. La placenta accreta és una de les complicacions més greus en el part per l’alt risc d’hemorràgia severa, que pot posar en perill la vida de la dona. Aquesta afectació es produeix quan la placenta envaeix la paret de l’úter i després del part no es desprèn de forma espontània. Moltes vegades la placenta accreta no es diagnostica fins al moment del part i quan el metge intenta extreure-la manualment, es poden produir lesions i sagnats importants. El quiròfan híbrid, una sala que combina l’espai quirúrgic amb sistemes d’imatge radiodiagnòstica, suposa un gran benefici per a la seguretat i salut de la mare.

Vall d’Hebron va posar en marxa el 2014 la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta (UMPA), pionera a l’Estat, i que ha aconseguit reduir dràsticament les complicacions associades a aquesta patologia, que afecta una de cada 530 dones embarassades.

Aquesta unitat especialitzada ha dut a terme per primera vegada a l’estat espanyol una operació de placenta accreta en quiròfan híbrid, que permet fer l’embolització -si es requereix- per controlar el sagnat en la mateixa sala on s’opera.

“La cirurgia de la placenta accreta no sempre pot controlar el sagnat ja sigui pel seu volum o per les àrees on es produeix. El fet de poder tenir en un mateix espai la possibilitat de l’embolització suposa un benefici molt gran en termes de seguretat i salut de la pacient”, explica el doctor Manel Casellas, cap de la Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta i metge del Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron.

La cirurgia de la placenta accreta és complexa perquè el risc hemorràgic és alt. La quantitat de sang que passa per l’úter a terme és al voltant de 700 ml/min. El doctor Casellas destaca que el benefici d’operar en quiròfan híbrid és “doble”. D’una banda, permet recórrer in situ a l’embolització i, de l’altra, només s’hi fan procediments invasius de radiologia intervencionista si calen. “Fins ara es col·locaven profilàcticament catèters a les artèries ilíaques internes per si es produïa sagnat durant l’operació. Aquests procediments, tot i ser segurs, no estan exempts de riscos”, indica.

El quiròfan híbrid és una sala de cirurgia que compta amb la tecnologia d’imatge radiodiagnòstica -una plataforma de teràpia guiada per imatge- que permet identificar in situ el vas que està sagnant. Aquesta tecnologia genera de forma immediata una imatge d’alta precisió i resolució per detectar el vas que sagna. Així, no cal traslladar la pacient a una altra sala. Una vegada identificat el vas que sagna, s’introdueix el producte necessari per detenir l’hemorràgia.

La unitat permet diagnosticar el 96% de les placentes accretes abans del part

La Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta ha atès des de la seva creació al voltant de 40 pacients i ha aconseguit reduir la morbimortalitat materna i fetal. Així, han disminuït les dades d’hemorràgies majors, la necessitat de transfusions, les lesions quirúrgiques, les reintervencions, els ingressos materns a l’UCI i la mortalitat materna.

Tot i que cada vegada són menys, algunes de les dones que pateixen placenta accreta no es diagnostiquen fins al moment del part, quan la placenta no es desprèn espontàniament i s’intenta l’extracció manual, que pot causar lesions i sagnats importants. Des de la creació de la unitat, el percentatge de pacients amb placenta accreta que es detecten amb suficient antelació abans del part ha passat del 56% al 96%.

Per reduir les complicacions que pot causar la placenta accreta, els professionals d’aquesta unitat programen el part (al voltant de la setmana 36). L’objectiu de programar el part és evitar-ne un inici espontani, que pot conduir a complicacions fonamentalment hemorràgiques.

Un dels reptes de la unitat és treballar per millorar els procediments diagnòstics d’aquesta patologia. Per això, ecografistesespecialitzats estudien les pacients amb antecedents de cesària i placenta accreta prèvia. Aquest grup de gestants és el de màxim risc per desenvolupar la patologia. La ressonància magnètica funcional és de gran ajuda per avaluar l’extensió i grau d’invasió de la placenta.

El principal factor de risc perquè una dona pugui patir placenta accreta és haver estat sotmesa a una o vàries cesàries. Altres factors de risc poden ser cirurgies prèvies de l’úter; radiació a l’úter; l’edat avançada; la fecundació in vitro o el tabaquisme.

La Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta està constituïda per un equip multidisciplinari format per personal d’obstetrícia, cirurgia oncològica ginecològica, radiologia intervencionista, anestesiologia, urologia, neonatologia, especialistes en ressonància magnètica nuclear fetoplacentària i infermeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona