Salut

El 20% de les dones pateix problemes de salut mental durant la maternitat

La situació es va agreujar durant el confinament, segons l’Hospital Vall d’Hebron

Dues de cada deu dones presenten problemes de salut mental des que decideixen ser mares, durant l’embaràs o en el primer any de vida del bebè, situació que es va agreujar durant el confinament, ja que més de la meitat de gestants va sofrir ansietat o depressió, segons l’Hospital Vall d’Hebron. Aquestes patologies, més enllà del sofriment causat en les dones, poden dificultar l’establiment d’un bon vincle amb els seus bebès, de manera que la salut dels fills també es pot veure afectada.

Per tractar aquestes patologies, l’Hospital de la Vall d’Hebron duu a terme un Programa de Salut Mental Perinatal que treballa en el diagnòstic precoç dels trastorns per aplicar el millor tractament.

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Materna que se celebra aquest dimecres, el centre hospitalari barceloní adverteix que al voltant d’un 75% dels problemes de salut mental durant l’embaràs i el postpart no es diagnostiquen.

Segons la Vall d’Hebron, el 20% de les dones sofreixen aquests problemes des que decideixen ser mares i després de ser-ho, per causes biològiques - hormones-, genètiques, psicològiques i socials.

Jenifer Lisande és una d’aquestes dones a les quals, amb la maternitat, “la casa se li va caure a sobre” i va haver de demanar ajuda.

Vuit mesos després del naixement del seu fill i gràcies a la teràpia rebuda, Lisande celebra estar ja “en un punt alt” i “sortint del buit”, amb el que pot gaudir d’aquest vincle creat amb el seu bebè que no podia sentir després del part, pels problemes psicològics que arrossegava.

En declaracions a Efe, la doctora Gemma Parramon, cap de la secció de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, ha posat l’accent que “l’embaràs i la maternitat són moments de canvis que suposen un estrès i un esforç de la dona per adaptar-se a una situació nova; i aquesta capacitat d’adaptació pot fallar, pel que sigui, i allà nosaltres podem ajudar”.

La doctora ha remarcat que la maternitat afegeix un grau més a l’estigma que ja de per si mateix sofreixen les persones amb problemes mentals: “Se senten més jutjades pel seu paper com a mare i aquest estigma fa que no demanin ajudes, per no ser titllades de males mares”.

Intervenir a temps és clau per evitar problemes més grans per a la mare i la seva descendència, ja que. entre aquest 20% de dones, la majoria tenen problemes lleus que es poden superar amb teràpia psicològica i solament el 4% sofreix trastorns greus. Els problemes s’aborden amb tractaments farmacològics, si és necessari, i psicològics, a partir de teràpia cognitiva conductual en sessions individuals i de grup.

Aquestes sessions es van haver de suspendre durant el confinament dur de la Covid-19 i això va impactar en la salut mental de les gestants, ja que més de la meitat van sofrir símptomes de depressió o ansietat.

“Un estudi ha constatat que les embarassades, en el període de confinament màxim fa un any, van augmentar els símptomes d’ansietat en un 60% i de depressió prop d’un 40%”, ha explicat per la seva banda Maia Brik, investigadora en Medicina Materna i Fetal de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Aquestes xifres han disminuït amb la relaxació de les restriccions però, en tot cas, demostren que no rebre suport durant l’embaràs es relaciona amb el desenvolupament d’ansietat i depressió en situació de pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós