Salut

Risc de rebrot de vida nocturna

Control Un dispositiu policial similar al de Sant Joan vigilarà la recuperació de l’activitat aquesta nit i matinada avalat El TSJC aprova que, amb la caiguda de l’estat d’alarma, no es permetin reunions de més de sis persones

L’expiració, aquesta mitjanit, de l’estat d’alarma vigent des del 25 d’octubre obrirà les comportes a la recuperació de l’activitat nocturna. Malgrat que els locals d’oci continuen tancats, el govern tem que el final del toc de queda i la lliure mobilitat provoquin un increment de festes clandestines, reunions per fer botellón i trobades més o menys massives que puguin representar un risc per a la salut pública. És per això que activarà un dispositiu especial de Mossos d’Esquadra i policies locals per garantir una tornada tranquil·la i progressiva a la normalitat. “S’ha acabat l’estat d’alarma, però no la pandèmia”, recorda el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Tot i que la Generalitat no precisa el nombre d’agents que mobilitzarà aquesta nit i matinada, sí que avança que serà un dispositiu similar al de les nits amb més activitat i mobilitat nocturnes de l’any: la revetlla de Sant Joan i Cap d’Any. Hi haurà equips de mobilitat fent controls d’alcoholèmia i drogues fixos i itinerants, així com patrulles de seguretat ciutadana, i també s’activaran dispositius d’ordre públic com l’ARRO i els antiavalots “per si hi ha concentracions importants”.

En tot cas, serà una nit peculiar en termes policials, perquè, sobre el paper, entre les 22 hores i la mitjanit els agents hauran de fer complir el toc de queda, però tan bon punt comenci el diumenge hi haurà lliure mobilitat, fins i tot més enllà de les fronteres catalanes. “És la primera nit que es recupera un dret molt important i és evident que sortirà gent al carrer, tot i que no tenim clar quanta. Per això fem una crida a la prudència. Es pot sortir, però tenint clar que els grups no poden ser de més de sis persones, que cal dur mascareta, que no es pot beure alcohol al carrer i que cal mantenir la distància interpersonal d’un metre i mig”, recorda Miquel Sàmper. El conseller avança que, inicialment, el paper policial en aquest camí cap a la recuperació serà “pedagògic i informatiu” més que no pas sancionador. “De nit es pot fer el mateix que al matí o a la tarda”, hi afegeix.

Si la lliure mobilitat és la gran reconquesta que deixa la fi de l’estat d’alarma, la limitació de les reunions a un màxim de sis persones, ja sigui en interiors o a l’aire lliure, és la restricció més intensa que manté el Procicat a partir de demà i fins al 23 de maig. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat aquesta mesura, que, juntament amb la de limitar a la meitat l’aforament als llocs de culte, afectava drets fonamentals.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, justifica la limitació del dret de reunió adduint que “encara hi ha una part significativa de la població que no ha rebut la vacuna i, justament, és la més procliu a socialitzar”. Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, celebra que la justícia hagi avalat la “necessitat, idoneïtat i proporcionalitat” de les restriccions, ja que això és un senyal que el seu departament ha fet una “lectura correcta” de l’actual situació epidemiològica al país i de les mesures necessàries.

L’oci nocturn negocia

El Procicat començarà a analitzar dilluns el pla sectorial per a la reobertura de l’oci nocturn, que, després de dotze versions i un any de treball, es podria aprovar aquesta setmana. Els departaments de Salut i Interior es van reunir ahir amb els representants del sector per continuar treballant en la reobertura, però el més calent encara és a l’aigüera. El text detalla les condicions de funcionament de l’activitat (ventilació, accessos, servei...), però oficialment encara no s’ha establert cap data per a la tornada ni cap límit d’aforament.

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, però, assegura que la intenció de la Generalitat és permetre la reobertura de l’oci nocturn d’aquí a dos mesos, una mesura que ha criticat durament. “És del tot inacceptable que l’administració ens mantingui tancats dos mesos més quan els nostres locals ja n’acumulen vint havent rebut uns ajuts insignificants”, es queixa Eduard Abenójar, directiu de la patronal i president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Tarragona, en declaracions recollides per l’ACN. En paral·lel, la Federació de Locals d’Oci Nocturn demana que, quan s’obri, l’aforament sigui superior al 50%, perquè en cas contrari els negocis no són viables.

Milloren el país i els bars

La millora de la mobilitat, així com l’ampliació dels horaris en diferents sectors, ha estat possible gràcies al fet que la situació epidemiològica continua progressant adequadament. “Anem pel bon camí i comencem a veure el final, però seria un gran error pensar que això s’ha acabat: l’epidèmia continua”, assenyala la consellera Vergés.

Una de les principals flexibilitzacions del Procicat a partir de demà és que bars i restaurants podran ampliar l’horari d’atenció fins a les 23 hores, amb la possibilitat de tornar a servir sopars. La resta de condicionants no canvien: taules de quatre, tret de convivents que en siguin més, 30% d’aforament en interiors i distància a les terrasses. El comerç, la cultura i altres sectors també amplien lleugerament l’horari (vegeu gràfic).

LES FRASES

El toc de queda ha estat molt eficaç, però molt restrictiu. Que s’aixequi és un punt d’inflexió esperat
Miquel Sàmper
Conseller d’Interior
L’aval judicial a les noves mesures indica la necessitat, idoneïtat i proporcionalitat del que estem fent
Alba Vergés
Consellera de Salut
La limitació a sis en les reunions es deu al fet que la població que més socialitza encara no està vacunada
Marc Ramentol
secretari general de Salut

A finals de juliol ja hi haurà un 70% de vacunats

Ja hi ha més de dos milions de catalans vacunats amb la primera dosi i més d’un milió que tenen la pauta completa. El salt quantitatiu en el repartiment de vaccins de les darreres setmanes és també un salt qualitatiu en el control de la pandèmia, fet que permet la relaxació de les mesures. El 76,5% dels majors de 60 anys ja tenen certa protecció contra el coronavirus, i això, segons admet Vergés, “canvia les perspectives i l’escenari”. De fet, aquesta vacunació és la que ha provocat una davallada continuada del nombre d’ingressats per Covid als centres hospitalaris. Actualment n’hi ha 1.432, dotze menys que ahir. Les UCI es buiden molt més lentament, però també ho estan fent. En tot cas, el Departament de Salut és optimista amb vista al futur i confia que, si la Unió Europea manté els compromisos signats amb les farmacèutiques, es podria arribar al llindar del 70% de la població vacunada un mes abans del previst inicialment, és a dir, a finals de juliol. Actualment, a banda de completar la protecció de les franges d’edat ja iniciades, s’estan citant les 360.000 persones nascudes entre els anys 1962 i 1965.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS