Salut

Nou de cada deu infermeres tenen estrès per la Covid

Una enquesta revela que l’ansietat i els trastorns del son estan generalitzats al sector

Les consultes al programa de salut mental del col·legi oficial del gremi han crescut un 56% en un any

La sobrecàrrega de feina i la tensió acumulada durant la pandèmia de Covid-19 ha suposat un empitjorament notable de la salut física i mental de les infermeres catalanes. Set de cada deu professionals tenen la síndrome d’esgotament professional i pràcticament nou de cada deu se senten estressades, mentre que l’ansietat, el temor o l’angoixa afecten la totalitat del sector. Ho conclou una enquesta presentada pel sindicat d’infermeria Satse que també revela un 93% d’alteracions del son, un 85% de l’apetit i un 58% de problemes sexuals.

L’entitat elabora des del 2012 estudis periòdics per calibrar les conseqüències psicològiques i físiques de la tasca assistencial en els professionals. Comparant el darrer amb el de l’any passat, queda clar que la pandèmia ha passat factura de manera “clara i rotunda”, perquè tots els indicadors han empitjorat diversos punts.

Un 96% dels infermers catalans manifesten haver sentit inquietud, nerviosisme, ansietat, temor o angoixa, dels quals prop d’un 61% reconeixen tenir-ne de manera freqüent. A més, un altre problema referits a conseqüència de la Covid és que al 80% dels professionals enquestats els ha disminuït la memòria i gairebé el 90% té dificultats per concentrar-se. D’aquí que el sindicat del gremi reclami que es posin en marxa mesures estructurals per posar fi a aquesta “situació insuportable”.

En aquest sentit, el Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona ha constatat que el programa, que s’adreça a col·legiades amb problemes de salut mental i addiccions, ha fet 2.812 visites durant el 2020, un 56% més que el 2019. La presidenta del COIB, Paola Galbany, adverteix que la sobrecàrrega de feina està comportant un “augment de les baixes laborals, que ha agreujat encara més la manca de professionals”.

Les infermeres atribueixen la falta de professionals a unes condicions “precàries”, amb “un índex d’eventualitat elevat”, “amb dificultats per conciliar la vida laboral i personal” i amb “manca de promoció”. Les infermeres de l’Institut Català de la Salut, per exemple, tenen un 16% d’eventualitat, el doble que els metges. A més d’una millora de l’estabilitat, Galbany reclama que es revisin convenis per apujar els sous de les infermeres, sobretot a les residències i als centres sociosanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona