Salut

FERRAN BARBÉ

Expert en respiració i son

“La Covid ha deteriorat la qualitat del son”

La recerca que fem sobre respiració i son és de molta qualitat. Jo n’he explicat el model organitzatiu per tot el món
El 70% de les persones amb hipertensió resistent tenen apnea del son, un problema que afecta entre el 10 i el 20% de la població

Des que a finals dels anys noranta va liderar la creació d’una xarxa estatal per a la investigació de la respiració i el son, el doctor Ferran Barbé no ha parat de fer i dirigir recerca en aquest camp. És tota una eminència amb reconeixement internacional i ara el seu nom figura en el tercer lloc d’un rànquing internacional publicat per un institut xinès. Dirigeix un grup de recerca de 15 persones a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, que el març del 2020 van abandonar tots els projectes relacionats amb la respiració i el son per centrar-se en la Covid-19.

No està gens malament ocupar el tercer lloc d’un rànquing mundial de publicacions citades sobre respiració i son. Com ha arribat fins aquí?
Ens hauríem de remuntar a finals dels anys noranta, quan una sèrie de professionals estaven creant les unitats de son a diferents hospitals. Teníem problemes comuns i moltes ganes de fer recerca. I vam començar a fer estudis cooperatius. Això va ser el nucli del que després s’ha constituït com la xarxa d’investigadors del son d’Espanya. I fem molts estudis, amb pocs recursos però de molta transcendència. Això vol dir que la recerca que es fa a l’Estat sobre respiració i son és de molta qualitat. Jo n’he explicat el model organitzatiu per tot el món, des de San Francisco fins a Sydney.
Quina ha estat la clau d’aquest èxit?
La col·laboració i la generositat. Espanya és el tercer país en producció científica en aquesta àrea, després dels Estats Units i el Canadà. En el rànquing publicat en aquest estudi científic xinès han agafat els 100 articles més citats sobre son i respiració en la literatura mundial.
I en tots aquests anys d’investigació quins han estat els principals avenços?
El primer article que es publica és del 2001, cinc anys després d’haver començat a treballar. I podem afirmar que des del 2000 fins ara hem liderat la investigació clínica que es fa en son i respiració i especialment en l’àmbit cardiovascular. En el congrés americà sempre hem tingut molta notorietat. En la recerca clínica, que té una incidència directa en el malalt, bona part de les pautes han sortit de la investigació que hem fet en aquest país.
Quines han estat les tres aportacions més importants?
La primera ha estat establir una relació inequívoca entre els trastorns respiratoris durant el son i el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com ara ictus, infarts o hipertensió.
Heu establert percentatges?
Per cada malaltia el percentatge canvia en funció d’altres factors de risc que pugui tenir la persona i canvia també, sobretot, amb l’edat de la persona. Però el que és clar és que hi ha aquesta relació directa entre el trastorn respiratori del son i el risc cardiovascular.
La segona aportació?
La segona aportació és concloure que l’associació més potent s’estableix amb la hipertensió arterial. És a dir, que si bé hi ha una relació amb l’infart, amb l’ictus, etcètera, on hi ha la causalitat més clara és en la hipertensió arterial, i en concret la hipertensió arterial resistent. Ara sabem que el 70% de les persones que tenen hipertensió resistent tenen apnea del son, tenen trastorns respiratoris durant el son.
I falta una tercera fita...
Sí, la tercera és que el nostre tractament ajuda a controlar la hipertensió. Però no ha demostrat encara que reduïm el risc cardiovascular. Tractant l’apnea del son la tensió arterial baixa i en els pacients en què més baixa són aquells que tenen hipertensió resistent, però encara no hi ha l’evidència que tractant l’apnea del son el pacient tingui menys ictus o menys infarts.
Doncs això és important. Aquesta deu ser la línia d’investigació on treballen ara?
Al novembre vam publicar uns estudis que van sortir negatius –es van publicar a The Lancet–, però no en podem fer més perquè ens hem quedat sense diners.
Com es produeix l’apnea del son?
És un problema crònic que s’ocasiona pel tancament o col·lapse intermitent de la via aèria superior, al nivell de la gola, que es tanca de forma intermitent quan un dorm, només quan dorm.
I se’n sap ja la causa?
Encara no la sabem. El que sí que sabem és que hi ha factors com l’obesitat i el sobrepès que hi poden incidir. També la forma de la cara. Si un té una mandíbula petita i al darrere els conductes de la respiració estan més estretits, aquestes vies són més fàcilment col·lapsables.
I això fins a quantes vegades pot passar al llarg de la nit?
La persona que és propensa que se li tanqui la via aèria pot fer cada hora fins a cent apnees. Cada minut pot parar una vegada o dues de respirar.
I què li succeeix al nostre cos quan això passa? Semblen com petites morts...
Quan un deixa de respirar durant més de deu segons és quan diem que té una apnea. I quan això passa no arriba oxigen a la sang i això vol dir que no arriba oxigen al cor, al cervell, a les artèries... L’organisme pateix i, a la llarga, acaba protestant. S’endureixen les artèries per falta d’oxigen o hi ha més arterioesclerosi i, com he dit abans, més risc d’ictus i infarts, o altres problemes vasculars. Però també hi ha una altra conseqüència important: que després de fer una apnea, per tornar a respirar, perquè es torni a obrir la via respiratòria, ha de sortir una ordre del meu cervell que digui als músculs de la gola que es posi en marxa. Però això no passa si no em desperto. No és un despertar conscient, és un despertar a nivell de l’electroencefalograma. Però si una persona fa centenars d’apnees, això vol dir que es desperta centenars de vegades. Sembla que dormi però en realitat no descansa, no fa ni un son profund ni un son especial que és el son REM. I el dia següent la persona està cansada, està apàtica, té somnolència. En conjunt té un deteriorament de la qualitat de vida.
Quina incidència té aquest problema?
Afecta entre el 10 i el 20% de la població adulta. A Catalunya hi ha moltes persones diagnosticades, gairebé tothom sap de què estem parlant i gairebé tothom coneix algú en tractament, que vol dir que dorm connectat a un aparell que dona aire a pressió i evita que la via respiratòria es tanqui. Actualment a Catalunya hi ha 120.000 persones dormint amb la màquina. I només posem el tractament quan un fa més de 30 pauses respiratòries per hora.
Afecta més homes que dones?
Mentre la dona és fèrtil, les hormones sexuals femenines són estimulants de la respiració i no acostuma a fer apnees. Quan arriba la menopausa s’assembla més als homes i comença també a fer apnees en el mateix percentatge que els homes.
I els nens?
Aquest és un tema que a mi em preocupa, en part pel poc cas que es fa dels casos pediàtrics. Té un origen i unes conseqüències diferents perquè és un problema anatòmic associat sobretot al fet que tenen les amígdales molt grans i això fa que no hi hagi lloc per poder respirar.
I aquí quin tractament hi ha? O acaba desapareixent quan el nen creix?
El 70 o el 80% es curen si traiem les angines, però quan creixen també, perquè tot aquest teixit tendeix a fer-se petit.
Doncs millor esperar que creixi, no?
No, perquè té conseqüències. Quan el nen fa son profund segrega hormona de creixement, i si no dorm bé es quedarà més petit del que podria ser. I a l’escola no rendeix tot el que podria rendir.
I de moment no hi ha cap alternativa al tractament de dormir connectat a una màquina?
La màquina té la mateixa taxa d’acceptació que qualsevol medicament per a una malaltia crònica, un 70%. Cal dir que en els darrers dos anys comencen a aparèixer medicaments que podrien tractar tant els símptomes, sobretot el cansament, la somnolència –i aquests ja estan aprovats–, com la mateixa causa. I a partir de l’any vinent comença un assaig clínic amb un esprai que s’aplica abans d’anar dormir i que d’alguna manera dona força a la musculatura de la via respiratòria i evitaria el seu col·lapse. I hi ha un altre tractament, que també funciona molt bé, que són els dispositius d’avançament mandibular. Això és una mena d’ortodòncia, però el que fa és agafar el maxil·lar inferior i tirar-lo endavant. Però així com les teràpies respiratòries queden cobertes pel sistema nacional de salut, els dispositius mandibulars no.
En general, dormim bé els catalans?
Des de l’any 2015 el meu grup de recerca de l’Institut de Lleida col·labora amb el Departament de Salut. I a l’Enquesta de Salut de Catalunya ja s’aplica un qüestionari dissenyat per un psiquiatre de Pittsburgh i que nosaltres vam validar. La conclusió després de mesurar diferents paràmetres és que els catalans dormen entre 7 i 8 hores. També sabem que els extrems, tant els que dormen poc com els que dormen molt, tenen més mala salut. Però, en general, podem afirmar que els catalans tenen un son amb salut, excepte la gent gran, que dorm pitjor.
Ja que vostè diu que qui dorm bé és més feliç, ens pot recordar les pautes generals per aconseguir-ho? Dormir amb el mòbil o la tauleta tàctil és fatal, oi?
Hem de desconnectar el nostre organisme de tot el que siguin estímuls externs. Les mesures d’higiene del son són: anar a dormir a una hora regular; evitar cafès, excitants, alcohol quatre hores abans d’anar a dormir; evitar l’exercici físic abans d’anar a dormir; millor un bany que una dutxa; soroll, zero; llum, zero; dispositius, prohibits –les teles fora, les iPad o els mòbils, que es quedin a l’escriptori–, i també allunyar els àpats de l’hora d’anar a dormir, sopant entre les 7 i les 8 del vespre i anant a dormir entre les 10 i les 11.
Doncs tal com anem amb la tecnologia, ho tenim difícil per seguir una bona higiene... Podem dir que d’aquí a uns anys dormirem encara pitjor?
Tampoc hem de crear alarma. I a més hi ha molts mites en el tema del son. Ens pensem que ara dormim pitjor i que estem més estressats que l’home primitiu, i se n’hauria de parlar molt. Estudis que s’han fet en tribus actuals però que viuen en època preindustrial, sense llum elèctrica ni res, dormen de sis a set hores al dia, i estan molt més adaptats al ritme solar.
Com ha afectat la Covid en la seva investigació?
Al març va arribar la Covid i ho va distorsionar tot. Vam tancar les unitats del son i ens vam haver de centrar en el malalt de Covid. Tots els projectes es van aturar. Els malalts tenien por i no venien. Però el que sí que hem pogut fer és recerca en l’època Covid i en l’època del confinament, perquè teníem dades de la salut dels catalans d’abans, i durant el confinament hem repetit via telèfon moltes enquestes. I hem pogut veure com el confinament ha deteriorat la qualitat del son. I ara estem a punt d’acabar un estudi per avaluar com ha afectat la Covid en els casos més greus.

Tres dècades de recerca en xarxa

Ferran Barbé, nascut a Alguaire (Lleida) fa 59 anys, és catedràtic de medicina i expert en medicina respiratòria. Es va especialitzar en son i respiració a París i durant 15 anys va treballar a l’hospital de Mallorca, on va crear i dirigir la unitat del son. Des de l’any 2005 treballa a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on va crear el servei respiratori. Des dels anys noranta s’ha dedicat a la recerca en xarxa i actualment és director científic del Centro de Investigaciones Biomédicas en Red de Enfermedades Respiratorias (Ciberes), que depèn de l’Institut Carlos III de Madrid. Ha publicat més de 300 articles i apareix en el tercer lloc d’un rànquing mundial dels investigadors en la matèria més citats en la literatura científica, segons un treball científic publicat a la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona