Salut

Els ingressos per Covid-19 als hospitals gironins es disparen

set dies

En una setmana gairebé es tripliquen els casos que requereixen ingrés i també a les UCI

Es reactiven les mesures restrictives que s’havien relaxat als centres hospitalaris per prevenir més contagis

Ara fa una setmana, el 5 de juliol, als centres hospitalaris gironins hi havia 33 persones ingressades per Covid-19. Ahir al matí, la xifra se situava en 92 i un dia abans, en 76. En una setmana, el nombre de persones ingressades gairebé s’ha triplicat, i també el de persones que entren a les UCI: de vuit s’ha passat a 21, segons dades d’ahir al matí. La regió sanitària de Girona segueix la tònica del conjunt de Catalunya i ha vist un important augment de casos greus i no greus. En total, del 5 a l’11 de juliol s’han detectat a la regió sanitària 4.084 nous casos, segons el portal de Salut Dades Covid. Tot i aquest augment, el nombre de defuncions registrades no ha augmentat –es manté en 2.127–. Altres dades, com ara el risc de rebrot, es mantenen en xifres molt altes a tota la regió, tot i que han baixat un pèl respecte al dia anterior. En data de l’11 de juliol, el risc de rebrot a la regió se situava en 1.260 –per sobre dels 716 de la setmana del 25 de juny a l’1 de juliol–, i l’Rt ha baixat gairebé mig punt i ara és de 2,10. La taxa de casos confirmats per PCR i TA és de 403 per cada 100.000 habitants i la incidència a 14 dies és de 592. El nombre de casos confirmats i acumulats des de l’inici de la pandèmia se situa, segons les dades oficials, en 83.074.

Paral·lelament, el ritme de vacunació també continua creixent. Actualment, a la regió sanitària de Girona hi ha 385.499 persones amb la pauta completa de vacunació i 484.704 amb la primera dosi, segons dades de diumenge. Actualment, el 51,8% de la població de més de 16 anys de la regió sanitària ja ha rebut la pauta completa de vacunació i el 65%, la primera dosi.

Menys hores de visita

L’increment de la pressió assistencial als hospitals ha fet que en tots s’hagin modificat algunes mesures restrictives que feia pocs dies s’havien alleugerit. Així, per exemple, a l’hospital de Blanes, des de dissabte s’ha reduït l’horari de visites als pacients no Covid ingressats per minimitzar el risc de contagi. Ara només es permet l’entrada d’un acompanyant per pacient hospitalitzat no Covid una hora al matí, de 13 a 14 h, i també una hora a la tarda, de 19 a 20 h, i es recomana que aquesta persona sigui sempre la mateixa. A més, es recomana restringir l’entrada a l’hospital a les persones no vacunades. En aquest hospital hi havia ahir deu persones ingressades per Covid-19; respecte a l’últim recompte, de dijous passat, s’han registrat nou ingressos i dues altes, una de les quals ha estat un trasllat a un altre centre.

També s’ha reduït l’horari de visites a l’hospital de Palamós i al Trueta, per exemple. En el cas del primer, en deu dies s’ha passat de no tenir cap ingressat a tenir-ne 12 –tres dels quals semicrítics– i el mateix a l’hospital de Figueres, que va començar el juliol sense cap pacient de Covid i que ahir ja en tenia vuit, tres dels quals en estat semicrític.

A part de reduir l’horari i el nombre de visites, al Trueta també es recomana que s’arribi just a l’hora de les visites i sense acompanyant quan es té una consulta programada, per exemple. En el cas de l’hospital Santa Caterina, al parc hospitalari Martí i Julià, ahir tenien 19 pacients ingressats, tres dels quals a l’UCI. En aquest centre hospitalari de Salt també està previst reduir el règim de visites als pacients i fer PCR a tots els pacients que ingressin, encara que estiguin vacunats. També en faran a les persones treballadores dels equipaments de tipus residencial. En funció de com evolucioni la situació, l’hospital preveu anar prenent altres mesures de xoc vinculades a l’activitat.

L’evolució de les dades va ser valorada ahir per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que durant el ple municipal va demanar màxima prudència a la població arran d’unes xifres “molt negatives”.

LES XIFRES

92
persones
estan ingressades als centres hospitalaris de la regió sanitària de Girona, 59 més que fa una setmana.

LA FRASE

Són xifres molt negatives. Demanem màxima prudència
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
21
pacients
hi ha en situació crítica o semicrítica; una setmana abans n’hi havia vuit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya