Salut

Els metges alerten de la gravetat de la nova onada

Consideren que les restriccions anunciades pel govern arriben tard i que seran insuficients davant l’allau de contagis

La ministra Darias autoritzarà fer els tests d’antígens a les farmàcies

Els professionals de la salut veuen insuficients les restriccions anunciades dilluns pel govern de tancar les activitats a la mitjanit i limitar les reunions a com a màxim deu persones per aturar l’explosió de contagis. “Tornem a anar darrere del virus, no davant; les restriccions crec que acabaran sent insuficients. Estem al davant d’un esclat, amb alguns elements imprevisibles”, assenyalava el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, en una entrevista a Rac1 en què apel·lava a la responsabilitat individual i de les administracions per no col·lapsar encara més l’atenció primària. En aquest sentit, va insistir que els positius s’aïllin, que els contactes compleixin la quarantena i que es vagi als centres d’atenció primària només quan sigui necessari. El president dels metges considera que la setmana de Sant Joan, en què es van celebrar moltes festes i viatges, va ser “nefasta”, i creu que per primera vegada des de la primera onada de la pandèmia es va “per darrere del virus”. Del mateix parer era el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó, que en declaracions a Catalunya Ràdio assenyalava que potser seran necessàries mesures “més agressives” com ara el toc de queda o augmentar el teletreball.

Les dades de la pandèmia continuen sent pèssimes, amb 8.585 contagis nous, 209 ingressats a les UCI i cinc nous morts per Covid. Encara que continua reduint-se la velocitat de transmissió del virus i el risc de rebrot, que indica el potencial epidèmic, el nombre de casos setmanals detectats a Catalunya ja és el més gran de la pandèmia, amb una positivització molt elevada, i la situació real és “pitjor” que la detectada. Segons alerten des del grup d’investigadors Biocomsc de la Universitat Politècnica, per estimar aquesta incidència real, caldrà esperar a rebre les dades sobre els contagis de la setmana passada detectats als CAP. L’expresident de la Generalitat Quim Torra feia una piulada a les xarxes socials per reclamar “avançar-se” al virus amb mesures més contundents com la mascareta obligatòria, toc de queda abans de la mitjanit, tests d’antígens a les farmàcies i, com a França, obligar a vacunar el personal essencial. “Som a dos mesos del curs escolar. Això no pot continuar així”, conclou.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va sorprendre ahir anunciant que donarà llum verd, en el Consell de Ministres de la setmana vinent, a la venda de tests d’antígens a les farmàcies amb l’objectiu d’identificar casos positius, una mesura que altres països apliquen per augmentar el cribratge –que els ciutadans puguin comprar el test sense necessitat de tenir recepta–. El decret en regularà la venda i la publicitat en un moment en què, segons Darias, “cal augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de manera més ràpida les sospites de casos positius”.

Casals confinats

Alguns casals d’estiu han hagut de plegar abans d’hora. Segons els departaments de Drets Socials i de Salut fins ahir s’havien detectat 201 positius i un mínim de 625 contactes estrets en activitats de lleure. Segons les dades de les entitats de lleure reportades a la direcció general de Joventut, hi ha un total de 180.000 participants, dels quals 20.000 són monitors, amb una incidència del 0,11%.

Tornem a anar per darrere del virus, les restriccions crec que acabaran sent insuficients
Jaume Padrós
pres. col·legi metges barcelona
Caldrà aplicar algun toc de queda, perquè acabarem amb un 20% de la població confinada
Roger Paredes
CAP INFECCIONS hosp. TRIAS I PUJOL
És la corba de més impacte i incidències de les que hem viscut, tret de la primera
Antoni Sisó
pres. soc. cat. de medicina familiar
Tornem a posar la vida i la salut primer: mascareta, toc de queda... Això no pot continuar així
Quim Torra
expresident de la generalitat
La circulació del virus és molt gran. Moltíssima gent infecciosa. Evitem trobades
Biocomsc
grup d’investigadors de la upc
Cal augmentar la capacitat diagnòstica per identificar de manera més ràpida les sospites
Carolina Darias
Ministra de sanitat

Premi internacional 2020 a quatre sanitàries

El premi internacional Catalunya 2020, que atorga la Generalitat, ha reconegut a les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, a la infermera Tijana Postic i a la investigadora Özlem Türeci el seu paper en la lluita contra la Covid-19 en un any marcat per la pandèmia. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va justificar en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que el guardó del 2020, que no es va poder lliurar a causa de l’emergència sanitària, pretén “honrar una plataforma de candidates” que representen “diferents facetes” de la lluita contra el coronavirus.

La doctora Dania El Mazloum continua en el camp de la pediatria la tasca de la seva mare, la doctora Samar Sinjab, que va emigrar de Síria a Venècia i hi va morir a causa del virus. Anxhela Gradeci és una refugiada albanesa establerta a Anglaterra que ha combatut la pandèmia des de la sala respiratòria d’un dels hospitals més durs de Londres. Nascuda a Bòsnia, Tijana Postic és directora d’infermeria del Consorci Sanitari de l’Anoia, on va detectar els primers casos de coronavirus a Catalunya. I Özlem Türeci, mèdica, immunòloga i empresària alemanya d’origen turc, és una de les fundadores de BioNTech, des d’on ha contribuït al desenvolupament de teràpies d’ARN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró