Salut

Un 7% dels sanitaris no han estat vacunats

Salut, conscient que no els pot obligar, els demana responsabilitat

Segon dia amb descens d’ingressos

Tot i patir la pandèmia des de la primera fila i malgrat que se n’ha demostrat l’eficàcia evident per protegir de la vessant greu de la Covid, un 7% dels professionals sanitaris del país han declinat l’oferiment d’immunitzar-se contra el coronavirus. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ho va fer públic ahir a la vegada que els insistia que “èticament i deontològicament és molt rellevant que es vacunin”.

Entrevistada per Catalunya Ràdio, la doctora Craywinckel apuntava que l’acceptació de la vacuna entre el sector és molt més àmplia que la de la grip, però alhora es mostrava lligada de mans per completar la vacunació: “Legalment no és obligatòria i no la podem exigir.” Altres estats sí que ho estan fent, o es plantegen que els no vacunats no puguin visitar pacients.

En tot cas, el ritme de vacunació continua sent elevat i ahir es va superar el llindar dels 5 milions de catalans amb almenys una dosi administrada. Això representa el 63,7% del total de la població, mentre que el 56,6% ja té la pauta completa.

Tot plegat, el dia que es confirma que l’afectació de la pandèmia al país comença a afluixar. Ahir es va confirmar un segon dia de descens pel que fa a persones ingressades per Covid als hospitals, que ara son 2.201, set menys que en el darrer recompte. Això vol dir que, després del pic de contagis, ja s’hauria superat també el d’ingressos (que estava previst justament per a finals d’aquesta setmana) i queda encara pendent el d’ocupació de les UCI. En aquest sentit, els pacients greus encara van en augment (ara en són 572, 14 més que la vigília) i les previsions és que poden pujar durant una setmana més, fins i tot fins arribar als 700 malalts crítics.

La resta d’indicadors continuen baixant, perquè el risc de rebrot (EPG) està en 836 punts, la velocitat de propagació (Rt) cau fins al 0,81, i continua reduint-se la incidència acumulada per cada 100.000 habitants a set dies, situada en els 443 casos. Persisteix també el descens de la corba d’infeccions, ja que en l’acumulat dels últims set dies hi ha 34.432 diagnosticats (una mitjana de 4.900 diàries), la qual cosa representa 13.000 positius menys setmanals que la setmana anterior.

Des del principi de la pandèmia han mort oficialment per Covid un total de 22.578 persones al conjunt del país. D’aquestes defuncions, 66 han estat notificades en les últimes 24 hores.

Querella contra Vergés

El jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona ha admès a tràmit una querella d’una associació de la Guàrdia Civil contra l’exconsellera de Salut, Alba Vergés, pel retard en la vacunació dels seus agents. Tot i que Vergés és diputada al Parlament, i per tant aforada, el jutjat admet la querella i demana al jutjat d’instrucció número 17 que li remeti les actuacions que ha fet en el mateix sentit per una altra querella. El magistrat instructor considera que Vergés podria haver comès un delicte de discriminació i haver atemptat contra la seguretat en el treball perquè el 22 d’abril només hi havia un 6,3% de guàrdies civils de Catalunya vacunats, davant del 9,9% de policies nacionals i del més de 70% de mossos i policies locals.

LA XIFRA

5.019.611
catalans
han rebut almenys una dosi de la vacuna, segons les dades de Salut. És el 63% de la població del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona