Salut

Salut estudia estendre el certificat Covid a restaurants, espais culturals o gimnasos si l’epidèmia rebrota

El Comitè Científic Assessor presentarà “en els propers dies” un informe sobre el moment en què caldria introduir la mesura

Campins demana “prudència” perquè en aquesta època de l’any poden coincidir altres virus i es fan més interaccions en espais tancats

El departament de Salut estudia la conveniència d’estendre l’exigència del passaport Covid per accedir a restaurants, espais culturals o gimnasos, especialment en funció de la l’evolució dels contagis de coronavirus i després de la detecció de cinc casos amb la variant Delta Plus a Catalunya.

La presidenta del Comitè Científic Assessor en matèria de Covid-19, la doctora Magda Campins, ha explicat en una entrevista al canal informatiu 324 que les properes dues setmanes “seran decisives” per valorar quines noves mesures cal implantar per contenir la propagació del virus, sobretot si augmenten els ingressos als hospitals.

Campins ha apuntat que l’extensió del requisit del certificat Covid a d’altres activitats més enllà de l’oci nocturn serà “possiblement sigui el proper pas” per frenar la pandèmia sense recórrer a restriccions més importants. En aquest sentit, ha defensat que demanar l’anomenat passaport Covid per accedir a determinats establiments té menys impacte econòmic que tancar o restringir horaris i aforaments a alguns sectors. De fet, ha assegurat que aquestes opcions no “estan sobre la taula” en aquests moments.

Ha afegit que el comitè treballa en un informe per a Salut on plantejarà en quin moment seria recomanable ampliar l’us del passaport Covid.

La doctora ha destacat que la “bona cobertura de vacunes” a Catalunya “afavoreix estar millor” davant l’arribada de la nova variant Delta plus, de la qual ja s’han detectat cinc casos al país. Els estudis apunten que aquesta mutació és més contagiosa que l’anterior i que va començar a aparèixer al juliol al Regne Unit, on ja copa el 10% dels contagis. Campins ha explicat que Catalunya té un major índex de vacunats que el Regne Unit i això pot limitar la incidència de la nova variant.

L’aparició d’aquesta variant ha coincidit aquest mes amb l’aparició dels coronavirus que, tradicionalment es donen a l’octubre, a les portes que al novembre apareguin ja els primers casos de la grip estacional. Campins ha aventurat que és possible que aquest any la Covid-19 convisqui amb la resta dels coronavirus i rinovirus que es donen en aquesta època de l’any.

En aquest sentit, ha insistit que “hem de ser molt prudents i no ens hem de relaxar massa” perquè  s’apropa una època de l’any “complicada”, en la qual, a més, es fan moltes interaccions en espais interiors.

En conseqüència, ha defensat mantenir la utilització la mascareta als espais tancats i que es redueixi en la mesura dels possible la interacció en interiors.

Sobre la possibilitat de retirar la mascareta a les escoles, la presidenta del Comitè Científic Assessor ha dit que ara per ara no n’és partidària i ha indicat que el seu benefici ja es va demostrar el curs passat, amb el baix nombre de centres que van haver de tancar per l’epidèmia. “La meva opinió és que, en espais interiors, en aquests moments no estem com per treure mascaretes”, ha reblat.

No obstant això, ha obert la porta a aixecar aquesta mesura als espais exteriors, com els patis. Aquesta possibilitat es plantejarà en les properes setmanes, una vegada s’acabi l’informe que elabora el seu comitè assessor.


Més hospitalitzats sense vacuna
Campins ha explicat que, de moment, hi ha més persones ingressades a l’hospital amb la Covid-19 que no estan vacunades que no les que sí que s’han immunitzat. No obstant això, ha advertit que l’alt índex de dosis injectades podria fer canviar aquest paradigma a mitjà termini.

Aquesta especialista en salut pública ha subratllat que la dispensació d’una tercera dosi a persones immunodeprimides o majors de setanta anys no és per reforç, “és perquè la necessiten”, ja que els estudis demostren que l’eficàcia de l’immunogen injectat baixa amb el pas del temps.

Catalunya inicia demà la inoculació de la vacuna de la grip i d’una tercera dosi de Covid-19 als majors de 70 anys, casos en els que prevaldrà, ha detallat, l’ús de vacunes d’ARN missatger, ja que els últims estudis demostren que tenen una eficàcia superior, entre un 10 i 15 per cent respecte a les altres. Campins ha demanat no tenir por a la combinació de vacunes de diferents laboratoris, ja que els últims estudis han demostrat la seva compatibilitat.

D’altra banda, Campins ha dit que no sap explicar a què es deu que el percentatge de vacunats a Catalunya, tot i ser dels més elevats d’Europa, sigui dels més baixos de l’Estat. En tot cas, ha subratllat que Salut manté la seva estratègia de seguir vacunant a tot el territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries