Salut

Àustria tira pel dret i vol confinar els no vacunats, el 35% de la població

El centre i nord europeus estan en màxims de contagi, però no hi puja la taxa d’immunitzats

Alemanya mira a l’Estat espanyol com un model d’èxit de gestió

El govern d’Àustria ha perdut la paciència: a partir de dilluns els no vacunats quedaran confinats, per tal d’evitar un nou tancament total de la vida pública i, alhora, trencar l’onada de nous contagis.

El canceller Alexander Schallenberg defensava ahir aquesta dràstica decisió en el “vergonyós” nivell de vacunació en un país on, qui vol, té accés a la seva dosi. Només un 65% dels austríacs tenen la pauta completa, mentre que la incidència supera els 700 casos en set dies i 100.000 habitants. En algunes regions, el nivell és ja de 1.200.

Inicialment s’havia plantejat el confinament dels no vacunats a les regions més afectades. Schallenberg, al capdavant del govern austríac des de la caiguda enmig d’escàndol de corrupció de Sebastian Kurz, negociarà aquest cap de setmana amb les nou regions del país per estendre la mesura a tot el territori.

Des de dilluns només poden accedir a bars, restaurants i altres espais tancats no essencials les persones immunitzades. Hi ha una certa tolerància per als qui hagin rebut la primera dosi i presentin un test negatiu. Ara es pretén augmentar la pressió sobre els no vacunats, tal com es fa en altres països del centre i est europeus. A Eslovàquia –amb un 42% de ciutadans amb la pauta completa– s’ha anunciat la suspensió de sou als treballadors no vacunats. A Romania s’ha imposat un toc de queda nocturn selectiu per als no immunitzats.

Alemanya pateix també l’estancament de la quota dels ciutadans amb la pauta completa –un 67,3 %– mentre dia a dia se superen els rècords de contagis en tota la pandèmia –la incidència setmanal és de 263,7–. Els hospitals han començat a suspendre operacions ja programades. El govern sortint d’Angela Merkel insisteix que la vacuna continuarà sense ser obligatòria. Però els no vacunats comencen a quedar exclosos de part de la vida pública a Berlín i altres parts dels país, sigui en restaurants, museus, cinemes, piscines o instal·lacions esportives.

Els elogis als casos espanyol o portuguès s’estenen en els mitjans de comunicació, des el sensacionalista Bild fins al setmanari polític Die Zeit. La mateixa Merkel qualificava de “fantàstica” la taxa de vacunació a Portugal davant el seu primer ministre, António Costa, de visita de treball a Alemanya. Són països que inicialment van patir estralls humans i econòmics molt superiors als centreuropeus. La disposició a vacunar-se era, també, superior. I, al damunt, el ciutadà espanyol o portuguès ha tingut accés a una sanitat pública digitalitzada, mentre l’alemany ensopegava en un sistema antiquat, impropi d’un país ric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona