Salut

El passaport Covid s’ajorna pel col·lapse informàtic

Les dificultats per descarregar el certificat a La Meva Salut obliga a suspendre l’obligatorietat d’ensenyar-lo

Hipra assegura que només necessita 4 mesos per adaptar la vacuna a una nova variant

L’allau de descàrregues per obtenir el certificat Covid va acabar col·lapsant el sistema de La Meva Salut. El caos informàtic va obligar el govern a suspendre, hores després d’entrar en vigor, l’obligatorietat de presentar el passaport Covid per accedir a l’interior de restaurants, gimnasos i residències de gent gran. “L’eina funciona, no ha sigut precipitat, però sí que hem d’analitzar què ha passat amb aquest trànsit intens”, va dir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va anunciar la suspensió de la normativa com a mínim fins dilluns, quan es revisarà la situació per decidir quan es pot implantar amb l’objectiu de frenar l’escalada de contagis de les darreres setmanes.

Els problemes per descarregar el document van començar dijous tan bon punt el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va autoritzar ampliar l’ús del certificat Covid, que ja es demanava per a l’oci nocturn. Els usuaris que continuaven provant sort ahir al matí no se’n sortien i quedaven en espera retinguts en una cua virtual. “No hi ha res a fer, està penjat del tot”, deia la Meritxell a les portes del gimnàs del Centre Natació Mataró mirant com el cercle en moviment al mig de l’aplicació del mòbil no li permetia avançar.

L’obligatorietat del passaport també va portar persones grans a fer cues als CAP per demanar ajuda per descarregar-se el certificat que necessitaven per entrar a esmorzar al bar. “Ningú ens ha explicat què hem de fer i si s’ha de demanar”, diu en Jesús, que té la cafeteria del Racó de l’Havana, on només una persona en tot el matí li havia ensenyat el certificat Covid. Entre el poc marge de la restauració per preparar-se i els problemes dels usuaris que han esperat a darrera hora a tenir el codi que acredita la doble pauta de vacunació, l’aplicació real de la mesura va ser mínima durant les poques hores que va estar en vigor. “Tothom porta el codi al mòbil i ho mirem abans que s’entaulin, fins que he sabut que s’havia suspès”, explicava Marc Galceran, responsable del Divicnus de Vic, que es va assabentar de la decisió quan encara tenia clients esperant per dinar.

Des de l’1 de juliol s’han descarregat prop de deu milions de certificats digitals de vacunació. El conseller de Salut demanava “paciència” als ciutadans i que aprofitin el cap de setmana per descarregar-se el document. Els últims quatre dies s’han completat 707.000 descàrregues, unes 170.000 les darreres hores. En relació amb les queixes del sector de la restauració, que senten que han de fer de “policies” i no deixar passar els clients no aptes, Argimon ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana. També va admetre que comprovar a través del web Verifica Covid-19 si el client porta un certificat sense haver estat manipulat és “una mica més de feina”, però ho va relativitzar dient que la Covid ha comportat “més feina” a molta gent, i va posar els sanitaris d’exemple.

Catalunya registra més de 1.200 nous contagis diaris i quatre morts per Covid de mitjana al dia, la qual cosa està fent augmentar considerablement el nombre d’ingressos hospitalaris, que s’acosta ja als 600, i el de pacients greus a les UCI, que supera els 130.

De la seva part, el president d’Hipra, David Nogareda, va assegurar ahir que si la nova variant sud-africana, coneguda com a òmicron, acaba sent la predominant, la companyia només necessitaria uns quatre mesos per modificar la seva vacuna. “Segueix sense ser un miracle, però és una bona eina”, va dir.

LA FRASE

L’eina funciona, no ha sigut precipitat, però sí que hem d’analitzar què ha passat
Josep Maria Argimon
conseller de salut

LA XIFRA

707.000
certificats s’han emès en els darrers quatre dies, més de 300.000 les darreres hores.

LA DATA

10.12.21
Finalitza el termini de quinze dies en què s’hauran de revisar les restriccions aprovades pel TSJC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona