Salut

Salut

Girona acull la Jornada de Coordinadors hospitalaris de Trasplantaments

Una iniciativa pionera de la Regió Sanitària de Girona acosta la donació de teixits, principalment còrnies a qualsevol persona que mori en un centre sanitari gironí

L’Auditori Josep Irla de Girona ha acollit aquest dimecres la Jornada de Coordinadors Hospitalaris de Trasplantaments de Catalunya. Coordinat per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l’objectiu de l’acte és compartir experiències i noves realitats així com debatre sobre aspectes pràctics que afecten aquest col·lectiu de professionals sanitaris. La jornada, on hi han assistit 75 professionals, ha comptat amb dues sessions cientificotècniques sobre donació de teixits i expectatives de les noves generacions, una conferència sobre intel·ligència artificial aplicada a l’àmbit de la salut i un espai per a compartir projectes hospitalàries de trasplantaments diferents.

Durant la seva intervenció, el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha posat en valor la tasca realitzada des de la regió en relació a la donació d’òrgans i teixits: “Girona és una regió donant, on pràcticament tots els hospitals gironins, set de vuit, estan implicats en el procés de donació”, ha assegurat. D’una banda, el Trueta és “l’hospital no trasplantador amb més donacions de Catalunya i d’una altra, comptem també amb la implicació dels hospitals comarcals en la donació de teixits”, ha afegit Heredia. El gerent de la regió també ha destacat la figura del coordinador de trasplantaments, que actua de “pont entre el final d’una vida i l’inici d’una de nova”, així com la responsabilitat del sistema sanitari de “vetllar per complir el dret de les persones a ser donants”.

En paral·lel, la Regió Sanitària (RS) de Girona també destaca pel que fa a la detecció de donants de teixits, principalment per a l’obtenció de còrnies. L’any 2015 es va posar en marxa una iniciativa en l’àmbit de la RS, liderada des de l’Hospital Josep Trueta, amb la finalitat d’acostar la possibilitat de donació de teixits a tot el territori i a totes les persones que morissin en un centre hospitalari. Per aconseguir-ho, es va establir una xarxa de coordinadors de teixits, amb capacitat per detecció i extracció que ha permès consolidar aquest programa. “Volíem fer possible que, independentment de l’hospital on morís un pacient, tingués la possibilitat de ser donant, si així ho desitjava”, comenta Núria Masnou, metge Intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Actualment, els hospitals de Blanes, Calella, Figueres, Olot, Palamós i Santa Caterina també tenen programa d’extracció de teixits. “Ara estem treballant perquè la donació de còrnies sigui possible, encara que la persona mori al seu domicili”, afegeix Masnou. En aquest sentit, fa un any que es va iniciar una experiència pilot a Palafrugell, en coordinació amb professionals sanitaris dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el Banc de Sang i Teixits (BST), la Regió Sanitària Girona, l’Hospital Trueta i amb la col·laboració de la funerària Mémora Girona, per estendre la donació de còrnies en els casos de pacients atesos per als equips del Programa d’atenció domiciliària i equip de suport (PADES) quan la defunció es produeixi al domicili. “Ser un dels centres vinculat a l’àmbit de la donació d’òrgans i/o dels teixits és una decisió estratègica de la direcció de l’Hospital, una aposta que permet entrar a formar part d’aquest grup d’excel·lència sanitària”, conclou Tort.

La xarxa hospitalària

Un total de 24 centres sanitaris, majoritàriament públics però també alguns privats, formen la xarxa d’hospitals autoritzats per a la detecció de donants d’òrgans i teixits a Catalunya. En tots ells, existeix un professional o un equip de professionals que assumeixen el rol de coordinador o coordinadora de trasplantaments. “L’únic que es necessita per formar part d’aquesta xarxa és que l’hospital disposi d’una unitat de cures intensives (UCI) i la voluntat d’adaptar els protocols ja establerts, amb el suport dels grans hospitals, i de destinar els recursos personals i materials necessaris a les tasques de la coordinació de trasplantaments”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT.

En aquest sentit, per al bon funcionament del sistema, és bàsica la feina de la Unitat d’Intercanvi d’Òrgans (UCIO) de l’OCATT, una oficina en guàrdia permanent 24/7 que organitza i facilita, mitjançant l’anàlisi de la informació dels coordinadors, la gestió de les llistes d’espera, l’adjudicació dels òrgans extrets i l’organització de la logística de transport d’òrgans i equips, tot el procés de donació i trasplantament.

El Banc de Sang i Teixits (BST), el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Laboratori d’histocompatibilitat de l’Hospital Clínic, així com la Organización Nacional de Trasplantes (ONT), són els altres actors indispensables d’un sistema, el de trasplantaments, que fa possible que cada any milers de persones tinguin una segona oportunitat de vida, gràcies a la generositat de donants i familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet