Salut

salut

Més de 100 cribratges per detectar patologies del fetge

El servei de digestologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han realitzat més de cent proves durant les dues jornades obertes a la ciutadania que s’han fet amb motiu de la Setmana de les Malalties Hepàtiques. En concret, els professionals de medicina i d’infermeria del servei han realitzat 69 elastografies de transició, una prova de diagnòstic per la imatge similar a una ecografia que permet valorar l’elasticitat o rigidesa del fetge, i 43 tests ràpids per a la detecció a la sang del virus de l’hepatitis B i de l’hepatitis C a usuaris i usuàries que prèviament havien reservat cita per a dimarts al Trueta o per a dijous al Santa Caterina. Del global de les 112 proves realitzades, sis usuaris han estat citats per una propera consulta en detectar-se algun registre fora dels valors correctes.

L’activitat, que ha comptat amb l’impuls de l’Associació Espanyola de l’Estudi del Fetge (AEEH), va iniciar-se dimarts al vestíbul del Trueta i dijous es va traslladar al del Santa Caterina. Durant les dues jornades, els professionals del servei han aprofitat per combinar les proves de detecció amb la tasca de sensibilització sobre la importància de fomentar una bona salut hepàtica mitjançant una dieta adequada, limitar el consum d’alcohol i fer activitat física amb freqüència.

“A la societat hi ha un augment dels factors de risc de patir una malaltia hepàtica, com són l’obesitat, la diabetis, la hipertensió o el consum d’alcohol”, exposa Isabel Serra, doctora del Servei de Digestologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. Precisament, aquests factors estan estretament vinculats a l’esteatohepatitis, també coneguda com a fetge gras, una de les patologies que ha experimentat un major increment durant els darrers anys. Es tracta d’una acumulació excessiva de greix a les cèl·lules del fetge, si es deixa sense tractar, pot progressar cap a una fibrosi hepàtica, cirrosi o càncer de fetge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE
societat

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya el 2023

Barcelona
infraestructures

Acabada la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar

girona

La Setmana Cultural de la UPC ofereix quaranta activitats

TERRASSA

Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit

MOLLET DE PERALADA
administracions

Noves protestes de la Policia Local de Mataró al ple

mataró

Adjudiquen les obres de reparació de la sèquia Monar

GIRONA
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona