Salut

S’inicia a Tarragona l’estudi estatal per saber perquè emmalalteix la població

Està previst que la iniciativa, que es coordinarà des dels centres d’atenció primària, també es desenvolupi a l’Aldea, Sant Fost de Campsentelles, Manresa, Lleida i l’Hospitalet del Llobregat

El macroprojecte Cohort IMPaCT, que impulsa l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a través del seu Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER), aterra a Catalunya per estudiar per què emmalalteix la població amb l’objectiu de prevenir i tractar les malalties. I, concretament ho fa a nou poblacions de l’àrea del Baix Francolí, al Camp de Tarragona (els Pallaresos, Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp, el Rourell, la Secuita, Perafort, la Pobla de Mafumet i els Garidells), a més dels barris de Sant Ramon i Sant Salvador de la ciutat de Tarragona, on s’espera la participació de 4.000 usuaris.

Durant vint anys, es farà un estudi exhaustiu que analitzarà les causes i l’evolució de la salut dels participants. La iniciativa també es desenvoluparà a l’Aldea, Sant Fost de Campsentelles, Manresa, Lleida i l’Hospitalet del Llobrega. En total a Catalunya, es farà seguiment de 24.000 persones i al conjunt de l’Estat de 200.000, i estarà coordinat per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), en col·laboració amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Institut Català de la Salut (ICS). “És el primer gran projecte a l’altura d’altres països europeus; fins ara molts dels resultats aplicats venen de cohorts estrangers sense saber si s’adapten a la nostra població”, ha dit l’investigador principal i director de l’IDIAPJGol, Josep Basora.

En l’estudi s’aplicaran tècniques de medicina personalitzada i de precisió a persones d’entre 16 i 79 anys. Els primers resultats es podrien obtenir d’aquí a cinc anys, segons han explicat els seus impulsors en la presentació feta aquest dijous a Tarragona. “Volem conèixer quin rol tenen els hàbits, la susceptibilitat genètica i les característiques específiques de la població espanyola i del nostre entorn en l’origen dels principals problemes de salut i en la predicció de malalties”, ha dit Marina Esquerrà Parés, investigadora de l’IDIAPJGol i coordinadora de l’estudi a Catalunya.

Des del centre d’atenció primària (CAP), des d’on es coordina la investigació, se’ls trucarà per demanar-los si hi volen participar. El seguiment dels participants es farà recopilant informació sobre el seus hàbits de vida i el seu estat de salut, a través de la realització de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques i de l’anàlisi de biomarcadors, que es duran a terme al mateix CAP.

Olga Ochoa, directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona, ha assegurat que “l’atenció primària estem al centre d’un dels estudis més grans que s’han fet mai per avançar cap a una prevenció i una atenció a la salut personalitzades”, mentre que la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, ha remarcat que “això no és només una investigació, sinó que és una oportunitat per a la ciutadania d’influir en la seva salut i en la de les generacions futures”. “Si rebeu una trucada del vostre CAP, no dubteu a participar-hi; contribuireu a construir un futur més sa per a tota la població”, ha afegit.

Disposar d’informació sobre un gran nombre de persones i seguir-les en el temps permetrà predir en un futur els riscos d’emmalaltir que té cada persona, han explicat els responsables. Els avenços en l’àmbit de la genòmica i les tecnologies de la informació i la comunicació faciliten aquest abordatge personalitzat.

El projecte es va iniciar el mes de març de 2023 amb una prova pilot a Mallorca i Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

figueres

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins