Salut

salut

La unitat del son del Santa Caterina ha fet més de 3.000 proves en un any

Amb motiu del Dia Mundial del Son, que té com a objectiu posar de manifest la importància del son en la salut i el benestar de la ciutadania, la unitat del son del servei de pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina de Salt impulsa aquest matí (des de les d’11.30 h a 13.30 h) una jornada dirigida a donar a conèixer als professionals i visitants del Santa Caterina les instal·lacions que va estrenar ara fa prop d’un any (abril de 2023) al parc hospitalari Martí i Julià i les proves que s’hi realitzen. Des del trasllat a les noves instal·lacions, la Unitat ha realitzat més de 3.000 proves diagnòstiques de diversos tipus, en un espai modern dotat dels recursos necessaris per consolidar un model assistencial per al tractament de les malalties del son a la Regió Sanitària Girona, liderat des de l’atenció primària i el servei de pneumologia. Del total de proves, algunes es realitzen en horari nocturn, com les videopolisomnografies completes. En aquests casos, el o la pacient passen la nit a la unitat, on se’ls monitora l’activitat cerebral, muscular, cardiorespiratòria, el moviment dels ulls, la posició i el ronc per poder fer un diagnòstic precís del tipus d’afectació del son que pateixen. Em concret, des d’abril de 2023 i fins a aquest febrer, la unitat del son havia fet 481 proves nocturnes, que són supervisades per professionals d’infermeria especialitzats. Aquestes proves van dirigides a persones que pateixen un trastorn del son com somnolència durant el dia, cansament, ronc fort, o si hi ha sospita d’altres trastorns com l’apnea obstructiva del son, l’insomni, la narcolèpsia o la síndrome de moviments periòdics de les cames durant el son. Per dur-les a terme, la unitat disposa de quatre habitacions insonoritzades, amb llit individual i bany, equipades amb els sistemes tecnològics que permeten, d’una banda, el control a distància dels equips de pressió positiva contínua a la via aèria (CPAP) i ventilació mecànica no invasiva (VMNI) i, de l’altra, la supervisió del pacient a través de vídeo, i la comunicació entre el professional i la persona en estudi ingressada.

La Unitat del Son també és una peça important en la implantació del programa per al diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a través del programa Innòbics SAHS.

El 2023 des dels CAP de l’ICS i l’IAS adherits al programa Innòbics-SAHS van avaluar 1.756 pacients mitjançant un text de cribratge amb què es detecta el risc d’apnea del son. D’aquests, 1.514 van ser derivats a la infermera o infermer del son del CAP, que els indica com fer la prova del polígraf del son al domicili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins