Ciència

La NASA posposa l’històric vol de l’helicòpter Ingenuity a Mart

L’enlairament s’ajorna almenys fins al 14 d’abril

L’aparell, de la mida d’una pilota de futbol, s’enlairarà 3 metres durant mig minut

La NASA ha posposat l’enlairament de l’helicòpter Ingenuity Mars. El que serà el primer vol propulsat en un altre planeta no tindrà lloc almenys fins al 14 d’abril, segons ha avançat aquest dissabte el Laboratori de Propulsió de l’agència espacial nord-americana (JPL, per les seves sigles en anglès).

El vol estava inicialment previst per al diumenge 11 d’abril, però la NASA ja ha anunciat aquest dissabte l’ajornament en un comunicat.

“Segons les dades de l’helicòpter Ingenuity Mars que van arribar divendres a la nit, la NASA ha decidit reprogramar el primer vol experimental de l’helicòpter (...) per no abans del 14 d’abril”, ha indicat el JPL.

D’acord amb el comunicat, hi ha hagut un problema durant una prova de gir d’alta velocitat dels rotors de la petita aeronau.

“La seqüència de comandament que controlava la prova ha acabat abans d’hora per l’expiració del temporitzador de vigilància. Això ha passat quan intentava canviar la computadora de vol del mode prevol al de vol”, ha detallat el JPL al seu bloc de la NASA.

“L’equip d’helicòpters revisa la telemetria per diagnosticar i entendre el problema. Després d’això, reprogramaran la prova a tota velocitat”, ha assenyalat el laboratori en un comunicat.

El vol de l’Ingenuity Mars estava previst a les 12.30 “hora solar de Mart” (22.54 EDT de la Terra).

Per ara, l’helicòpter està segur i en bon estat, i ha comunicat el seu conjunt complet de telemetria a la Terra, ha assegurat el JPL.


Mig minut de vol a 3 metres
L’aparell, d’1,8 kg de pes i de la mida d’una pilota de futbol, té instal·lades càmeres i micròfon per documentar el vol des de la seva perspectiva.

Encara que el vol serà autònom, els senyals que rebrà l’aeronau sortiran del JPL, a Califòrnia. El laboratori enviarà instruccions generals sobre elevació i acceleració, entre altres, que són només paràmetres perquè l’Ingenuity gestioni el seu propi vol.

Aquests senyals van primer al rover Perseverance i aquest vehicle els envia a l’helicòpter. L’operació es repeteix a la inversa per transmetre cap a la terra.

Els senyals de ràdio trigaran 15 minuts i 27 segons en superar els 278 milions de km entre Mart i la Terra.

Si tot va bé, l’helicòpter s’ha d’enlairar a una alçada de 10 peus (3 metres) i mantenir-se “surant” en vol estacionari durant uns 30 segons, segons ha indicat la NASA.

L’helicòpter de la NASA va sortir de la Terra al juliol de 2020 acoblat al ventre del Perseverance. El rover va baixar amb èxit a la superfície al cràter Jezero de Mart, després d’un descens de ris a alta velocitat.

El possible vol de l’Ingenuity aplanarà el camí per a futures missions que inclouran vehicles voladors robòtics avançats, que recolliran imatges d’alta resolució des de l’aire i examinaran els llocs que són difícils per als rover.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt