Un nou pla centralitzarà l'atenció sanitària de la demència al Garraf

El consorci sanitari posa en marxa una unitat d'atenció a l'Alzheimer a l'hospital Sant Antoni Abat

El Consorci Sanitari del Garraf ha creat la unitat d'atenció a la malaltia d'Alzheimer i altres trastorns del Garraf (UMAG), gestionada pel mateix consorci i situada a l'hospital Sant Antoni Abat. Aquesta unitat oferirà atenció especialitzada a aquests malalts a través d'un equip de professionals multidisciplinari, que incorpora metges especialistes en neurologia, geriatria i psicogeriatria, i treballadors socials, fisioterapeutes i infermers. Segons el Consorci Sanitari del Garraf, un dels principals eixos del nou pla és considerar la demència com un conjunt de malalties que tenen un gran impacte en l'entorn pròxim de la persona que la pateix, així com en els àmbits sanitari i socioeconòmic.

Un punt de referència

El pla aposta per «donar un major protagonisme a l'atenció primària, donant-li una eina de suport a l'hora d'identificar la malaltia», segons explica el director de l'àrea sociosanitària del consorci i president de la Comissió Sociosanitària del Garraf, el doctor Antoni Yuste.

Així, a partir d'ara, tota l'atenció primària tindrà «un sol punt de referència situat al Sant Antoni», la UMAG, a la qual es podran derivar els pacients que presenten símptomes de demència. Això, segons el doctor Yuste, permetrà oferir «una atenció integral» que seguirà els diferents casos dels malalts, i els oferirà tant «tractaments farmacològics com els que no ho són», posant a disposició dels pacients serveis com ara l'hospital de dia i també cuidadors. De fet, en el pla també es preveu la creació de grups d'ajuda a l'entorn dels malalts. En aquest sentit, el consorci recorda que la demència és causa de dependència en un 60% dels casos i els cuidadors suporten fins al 70% del pes econòmic que comporta. El director de l'àrea sociosanitària del consorci del Garraf també adverteix de la importància que els serveis de salut puguin identificar les demències que poden ser curades de les que no, així com reconèixer els trastorns que són realment provocats per la malaltia respecte als que no ho són.

El pla català

La nova atenció de les demències al Garraf prové del Pla d'Atenció a les Persones amb Demència a Catalunya, que ha impulsat el Departament de Salut, que suposa la reorganització dels recursos de salut i socials en relació amb el diagnòstic i l'atenció a la demència. Al Garraf el pla és coordinat pel Consorci Sanitari del Garraf, l'Institut Català de la Salut i els serveis de salut mental del parc sociosanitari Sant Joan de Déu. Dijous passat, la jornada de presentació del pla de demències del Garraf va reunir 80 professionals de la salut, tant d'atenció primària com d'atenció hospitalària a l'hospital Sant Camil per posar en comú les noves eines del projecte.

Una malaltia associada a la vellesa

La demència és una malaltia degenerativa caracteritzada per un deteriorament neurològic progressiu associat a alteracions graduals de les activitats funcionals i socials de la vida diària, que en molts casos s'acompanya d'alteracions de la conducta. Aquesta malaltia genera grans necessitats en els àmbits sanitari i social, segons explica el Consorci Sanitari del Garraf, que apunta que, a Catalunya, les xifres posen de manifest la necessitat d'instaurar mesures per al tractament de demències com ara l'Alzheimer. Al país hi ha 100.000 persones diagnosticades de demència, i la malaltia afecta entre un 5 i un 10% de persones més grans de 65 anys. En el cas de les persones majors de 85 anys, apareix en 45 persones de cada 100, segons el doctor Yuste. El director de l'àrea sociosanitària del consorci assegura que la voluntat és que el nou pla generi «un abans i un després» en l'atenció de la malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.