Educació

El curs comença amb 122.802 alumnes

Es preveu que tots els centres gironins, alguns amb obres en marxa, iniciïn el curs sense problemes

S’estrenen tres nous centres i set cicles formatius

N’hi ha fins a 304

El Departament d’Educació preveu que el curs escolar comenci dijous que ve amb tota normalitat als centres gironins. En total, seran 122.802 alumnes –110 menys que l’any passat– i un total de 9.172 docents –41 més que el curs 2018/2019–. Pel que fa als centres públics, la xifra se situa en 453, entre els quals destaquen tres nous centres: l’institut escola (IE) El Bruel-Empuriabrava, a Castelló d’Empúries; l’institut de Sarrià de Ter i l’institut de Sant Quirze, a Lloret de Mar. A banda d’aquests, el departament du a terme 58 actuacions en altres centres educatius per un import total de 3.324.035 milions. El curs també s’inicia amb 304 barracons operatius –un menys que el curs anterior–, però amb l’objectiu d’anar reduint aquesta xifra a mesura que finalitzin les obres en marxa aquest mateix curs. Des del punt de vista formatiu, s’estrenen set nous cicles formatius postobligatoris, i com a novetat també, s’estrena la possibilitat de batxillerat combinat amb un cicle formatiu durant tres anys a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

Els instituts escola

El director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras, va explicar ahir durant la presentació del nou curs escolar que el Departament aposta cada cop més per crear instituts escola, que permeten als alumnes estar fins als setze anys al mateix centre.

El curs passat quatre instituts escola van prestar servei al conjunt de les comarques gironines (a Sant Joan les Abadesses, Verges, Lloret de Mar i Besalú) i enguany s’obre l’IE el Bruel-Empuriabrava (Castelló d’Empúries), que implica la fusió dels dos centres i que ha suposat que només es destinin 13.400 euros per a la modificació de la tanca del perímetre del lloc on estan situats els dos centres. Fonalleras ja va avançar que de cara al curs 2020/2021 es preveu que es creïn més instituts escola a la demarcació. “Estem parlant amb la comunitat educativa de diversos municipis que ens ho han demanat, però sí que és un bon model, i una aposta per part nostra per a les comarques de Girona”, va dir Fonalleras.

Pel que fa al nou institut de Sarrià, de moment ja hi ha 110 inscrits. Amb aquest centre, s’alleugerirà l’IES de Celrà, “que si no ho fèiem esclatava”, va recordar Fonalleras, que hi va afegir que amb el nou centre “es dona molta cohesió al Gironès nord”.

LA DATA

12.9.2019
Dia
que comença el curs escolar a tots els centres educatius.

LA XIFRA

9.172
docents
hi haurà aquest curs 2019/2020 als centres públics, 42 docents més que l’any passat.

LA FRASE

Malgrat que els pressupostos estan prorrogats, intentem mantenir la qualitat i l’equitat
Martí Fonalleras
director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona
Legislació

El decret de menjador, pendent

El director d’Educació a les comarques gironines va explicar que el departament actualment treballa en tres decrets, un dels quals és el polèmic decret sobre els menjadors escolars. En aquest sentit, va avançar que, sigui com sigui, aquest curs continuarà com l’anterior i que si s’arriba a algun acord no serà d’implantació durant aquest curs. El decret que s’estava preparant va generar durant el curs passat una forta oposició des de diferents sectors de la comunitat educativa. Sobretot perquè deixava fora de la gestió dels menjadors escolars les associacions de mares i pares, que van ser de les primeres a mostrar les seves discrepàncies amb mobilitzacions arreu del territori.

Figueres

Consens per no fer la nova escola a la presó

Martí Fonalleras ha confirmat que l’Ajuntament de Figueres i Ensenyament han consensuat fer-se enrere en el projecte de construir la nova escola Carme Guasch a l’espai de l’antiga presó de la ciutat. Segons Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, el canvi respon al compromís de fer la nova escola en el menor temps possible: “Aprofitem el pla parcial dels Olivars per posar a disposició una finca que és a tocar de l’actual escola; permetrà no moure els alumnes i anirà molt millor per al muntatge financer del projecte.” Fa tretze anys que l’escola Carme Guasch és en barracons i l’antiga presó s’havia plantejat en l’anterior mandat com la ubicació idònia per fer-ne una de nova.

Inversions

Obres en marxa durant el curs i retirada de barracons

El curs escolar també comença amb obres en marxa en diferents centres, alguns dels quals estan en alguns dels 304 mòduls prefabricats que actualment hi ha a la demarcació. Segons el director dels serveis territorials, a mesura que s’acabin les obres es podran retirar els mòduls a l’institut de Vilablareix, l’institut de Caldes de Malavella, l’escola de Vall-llobrega, l’institut Salvador Sunyer de Salt o l’institut Ermessenda de Girona. També hi ha obres pendents a l’escola El Gegant del Rec de Salt, a l’institut Josep Brugulat de Banyoles i a l’escola Josep de Ribot i Olivas a Vilamalla. En relació amb l’any passat, se n’han retirat ja onze de diversos centres –Anglès, Bescanó, Blanes (3), Campdevànol, Cervià de Ter, Llagostera, Pals i Vidreres–. Pel que fa a les actuacions d’ampliació, el departament destaca l’escola Agustí Gifre de Sant Gregori –es preveu que les obres s’acabin al desembre–, l’escola Puig Segalar –les obres ja s’han acabat–, l’escola Finestres de Mieres, l’escola Les Escomes de Sant Jaume de Llierca i l’escola Sant Esteve de Guialbes, a Vilademuls.

Formació

Nous cicles formatius i nou batxillerat combinat

Aquest curs entren en funcionament en ensenyament postobligatori fins a set nous cicles formatius a la demarcació. Entre altres, destaca el CFGS de fabricació de productes farmacèutics, biotecnològics i afins, de formació dual i que és fruit d’un acord entre administració i empresa. Concretament, en aquest cas amb la química Hipra. Formació dual també és la que oferirà el nou cicle de condicionament físic de l’institut Rocagrossa de Lloret de Mar, o el cicle de desenvolupament d’aplicacions multiplataforma de l’institut Vidreres. Nous cicles formatius no duals seran els d’anatomia i citodiagnòstic de l’institut Narcís Xifra; el de jardineria i floristeria de l’institut de la Bisbal, i el de conducció d’activitats fisicoesportives en el medi natural que es farà a l’institut Salvador Espriu de Salt i a l’institut Montgrí de Torroella de Montgrí. Pel que fa a la prova pilot de batxillerat en tres anys combinat amb un cicle formatiu de grau mitjà, que permet obtenir el títol de batxillerat i d’un cicle formatiu en tres anys, es fa a Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona