Educació

El nou rector de la UAB reclama un nou model de finançament universitari

Javier Lafuente relleva Margarita Arboix al rectorat

El conseller Tremosa anuncia un pla plurianual per a les universitats abans que acabi la legislatura

Jaiver Lafuente va prendre ahir possessió del càrrec de rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), conscient de les dificultats a què s’enfronta. A l’infrafinançament que les universitats públiques catalanes arrosseguen des de fa uns anys s’hi afegeix la crisi de la pandèmia, fet que planteja un escenari ple d’interrogants per al 2021 després d’un 2020 “terrible”, segons va valorar, pel que fa al balanç econòmic. Per aquest motiu Lafuente va reclamar al conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, un nou model de finançament “que –va dir– substitueixi l’anterior, que és injust per a la nostra universitat”, que té un campus molt extens. Tremosa va valorar que els principals problemes de la universitat en conjunt són “l’envelliment de la plantilla i la pèrdua de talent”, a banda de la incapacitat de transferir la recerca al món de l’empresa. El conseller va anunciar que la Generalitat està preparant un pla plurianual d’inversió per a les universitats que hauria d’estar aprovat abans que acabi la legislatura, tot i l’estrès per al finançament públic que està suposant la gestió de la pandèmia. Abans que aquesta es declarés, les universitats públiques demanaven recuperar els 900 milions que la Generalitat destinava al conjunt universitari el 2010. El 2019 la xifra havia caigut a 741 milions, i ara s’hi ha de sumar la despesa de 75 milions per afrontar la Covid i la baixada d’ingressos.

Lafuente, que va ser l’únic candidat a rellevar Margarita Arboix, es planteja com a reptes rejovenir la plantilla, tant el personal administratiu com el docent i investigador, i garantir la igualtat d’oportunitats per a l’alumnat. “Que qualsevol alumne pugui assolir el seu projecte formatiu, independentment de la seva situació personal econòmica i de la seva capacitat social”, va reivindicar. També es proposa consolidar la participació de la UAB al projecte internacional ECIU University, digitalitzar la UAB, millorar la transparència en la gestió i modernitzar la institució. A més d’exigir esforç per revertir la pèrdua de talent fruit de la falta de finançament, va proposar en el seu discurs de presa de possessió introduir paràmetres que premiïn la bona recerca, la docència de qualitat i la innovació docent.

La rectora sortint va fer una crida a la unitat d’acció i a la rebel·lia, i a fer palès el paper de la universitat “en la reconstrucció” del “país dividit que ens deixa la pandèmia, amb molta gent al límit de la pobresa i joves, molts d’ells universitaris, sense esperança de trobar treball”.

La UB ajorna uns dies les eleccions

Rosa M. Bravo

La Universitat de Barcelona (UB), que està en procés electoral per escollir nou rector, ha decidit ajornar uns dies les eleccions i reconvertir-les a la modalitat de vot electrònic. Les eleccions s’havien de celebrar el 26 de novembre, i s’han posposat al 10 de desembre. Aquesta serà la data de la primera volta –la segona, si cal, serà del 17 al 18 de desembre–, i es podrà votar de les deu del matí d’aquest dia a les vuit del vespre de l’11 de desembre. L’ajornament s’ha fet per organitzar la reconversió de les eleccions presencials en electròniques, atesa la situació sanitària pel coronavirus.

La UAB també va optar pel format electrònic. Era el primer cop que utilitzava aquesta modalitat en unes eleccions al rectorat. L’Autònoma sí que havia escollit prèviament amb aquest sistema els representants en les eleccions al claustre i en les juntes de facultat o escola, així com en les eleccions sindicals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós