Educació

El Síndic veu en risc el vot el 14-F i demana canvis legals

Recomana canvis en la llei electoral per allargar la jornada de votació i els terminis del correu

És partidari que un grup d’experts independents determini abans del 15 de gener si hi haurà prou garanties

Entre 50.000 i 60.000 persones podrien veure restringit el seu dret a vot el 14 de febrer com a conseqüència de l’epidèmia de la Covid. Les dades preocupen la Sindicatura de Greuges i ahir el seu màxim responsable, Rafael Ribó, va donar a conèixer els principals canvis que s’haurien d’implantar per garantir a tots els ciutadans el seu dret a vot.

Uns canvis que obligarien, però, a reformar la llei electoral, una actuació per a la qual, pel departament que dirigeix el Síndic, encara s’és temps abans que acabi la legislatura, el dia 21 de desembre, sempre que es redueixin els tràmits parlamentaris al mínim legal.

L’informe El dret de sufragi actiu en les eleccions a Parlament del 14 de febrer del 2021 en el marc de l’actual pandèmia recomana com a mecanisme ideal el vot electrònic, però ja ha quedat descartat perquè no hi ha “ni cultura ni temps suficient per establir-lo”, assenyalava ahir el Síndic en roda de premsa.

La segona opció, la més garantista i factible, a hores d’ara per garantir que totes les persones que ho desitgin puguin exercir amb total seguretat el dret a votar és l’ampliació de la jornada de votació a dos dies consecutius i ampliar els terminis de votació. Per fer-ho possible, caldria promulgar la reforma de la llei electoral, la Loreg. Per aquest motiu, Ribó va ser ahir una més de les veus que tornen a reclamar un acord de país” als partits per poder abordar els nous escenaris a què obliga una situació de pandèmia.

De fet, aquest és un prec que també va llançar perquè es pugui arribar a crear una comissió d’ independents experts en salut, dret electoral i dret constitucional que abans del dia 15 de gener pugui avalar que es donen les mesures sanitàries i també electorals correctes per celebrar el dia 14 les votacions. En cas contrari, Ribó no descarta que, si arribat el 14 de febrer hi hagués condicions que “dificultessin” el dret a vot d’una part de la població, les eleccions s’hagin d’ajornar.

Els consells del Síndic són una recomanació i en aquest sentit ahir els partits ja van anunciar la seva voluntat de mantenir els mateixos mecanismes que s’han implantat i treballar perquè la data electoral se celebri amb totes les garanties.

LES FRASES

Cal allunyar tota sospita que la decisió pugui estar causada per càlculs partidistes
Rafel Ribó
Síndic de greuges
Hem de treballar perquè les eleccions se celebrin en una data amb totes les garanties
Elsa Artadi
portaveu de jxcat

ERC vol liderar un altre govern independentista

La portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, afirma que el partit aposta per repetir la formació d’un altre govern independentista tot i les tensions amb JxCat. Vol “liderar-lo” si guanya i “descarta” altres opcions.

JxCat denuncia que Sánchez s’arroga la vacuna

Elsa Artadi (JxCat) va acusar ahir el president Pedro Sánchez de pretendre posar-se medalles i “centralitzar solucions que venen d’Europa” en matèria de Covid-19, com ara la vacuna o els fons comunitaris.

El PDeCAT trobaria un error ajornar el 14-F

El PDeCAT trobaria un “error” ajornar el 14-F per la pandèmia, ja que provocaria “encara més inestabilitat i desgavell”, segons el portaveu, Marc Solsona, que retreu al govern que llanci aquests “globus sonda”.

Ciutadans concorrerà en solitari

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va anunciar ahir que el seu partit concorrerà en solitari el 14-F, després d’explorar infructuosament un acord amb el PP i el PSC per anar plegats a les urnes.

Castellà guanya les primàries de Demòcrates

El diputat i portaveu de Demòcrates, Toni Castellà, ha guanyat les primàries del partit amb un 81% dels vots i una participació de 1.918 electors, un 46% del total del cens que estava cridat a votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp