Educació

La universitat fa vaga per reclamar un ensenyament de qualitat

L’alumnat reclama als rectors un compromís per revertir la crisi

Demana pràctiques remunerades, igualtat de preus i suport als estudiants encausats

La majoria de campus universitaris van començar ahir el dia amb les entrades els accessos bloquejats i pintades reivindicatives amb motiu de la vaga que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària van convocar ahir a la universitat i els instituts –a la UAB se n’han fet dos dies– per reclamar als rectorats que se sumin al Compromís contra la Crisi Educativa. Es tracta d’un document que es va fer públic l’abril passat amb l’ocupació del rectorat de la Universitat de Barcelona i que s’està negociant amb els responsables de les universitats. Consta de cinc punts: equiparar el preu dels màsters i graus i dels graus entre si; la remuneració obligatòria de les pràctiques; el suport a l’absolució dels encausats per defensar la universitat pública; un pla de xoc pel català, i la revisió dels plans docents amb una perspectiva feminista. Es va tractar d’una vaga de difícil seguiment perquè la majoria de classes es fan a distància. A secundària s’hi va adherir un 4,16% de l’alumnat.

Uns 700 estudiants es van manifestar durant el migdia a Barcelona en una marxa que va començar a la plaça Universitat i que va acabar a les portes del parc de la Ciutadella –la intenció era arribar al Parlament, però la policia hi barrava l’accés–, i va tenir aturades en punts clau: Foment del Treball, CCOO i la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat. I és que s’apel·lava a diversos agents: als rectorats, perquè s’impliquin en les demandes; a la Generalitat, perquè incrementi els recursos destinats a les universitats, i al món econòmic perquè les empreses remunerin adequadament les pràctiques que els alumnes hi fan i es desvinculin dels òrgans de govern universitaris.

La Universitat de Girona (UdG) va paralitzar bona part de l’activitat docent presencial d’aquest dijous al matí a causa de la vaga d’estudiants. Els piquets informatius situats a la majoria de facultats van bloquejar l’entrada als estudiants, un fet que va comportar la cancel·lació de les classes presencials. A partir del migdia, però, les sessions es van anar reprenent. L’excepció va ser el campus de la salut, on l’activitat es va fer amb normalitat. Un centenar de joves es van manifestar pel centre de la ciutat

Anna Clua, portaveu del SEPC, va assenyalar que en la secundària i la postobligatòria s’està vivint “una crisi educativa molt greu després d’anys de retallades”, agreujada perquè el finançament a l’escola concertada “està finançant la segregació social”. Un altre motiu per a la vaga és “la necessitat de blindar la immersió lingüística” després de diverses sentències i el retrocés de l’ús social del català. Reivindiquen també “la revisió dels plans docents amb una perspectiva de gènere”. I garantir que la universitat “sigui el màxim d’accessible”. Els estudiants exigeixen que s’equipari el preu dels graus i els màsters i els graus entre si, ja que la matrícula d’un grau de 60 crèdits oscil·la entre els 1.061 i els 1.660 euros.

Els estudiants estan negociant amb els rectorats la seva adhesió al Compromís contra la Crisi Educativa i, tot i que es mostren optimistes, està havent-hi discrepàncies respecte a la remuneració de les pràctiques. També es discuteix sobre la petició d’absolució als 13 alumnes que el 2017 van participar en una vaga per exigir una rebaixa d’un 30% de les taxes universitàries, i que s’enfronten a 111 anys de presó i 130.000 euros de multa. Hi ha també pendent el judici a 27 estudiants i treballadors que es van tancar al rectorat de la UAB el 2013.

LA FRASE

Any rere any els estudiants treballen gratuïtament per a empreses privades
Anna Clua
Portaveu del sepc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona