Educació

Els exàmens de les PAU s’han d’oferir també en castellà

El TSJC ordena repartir les proves en català, castellà i aranès, arran d’una denúncia

Geis recorda que ja es pot fer la selectivitat en la llengua desitjada

Només un 5% demanen l’enunciat en castellà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar ahir que els exàmens de les proves d’accés a la universitat (PAU) s’ofereixin en català, castellà i aranès, de manera que no sigui l’estudiant qui hagi de demanar l’enunciat en una d’aquestes llengües. Ho va fer amb una interlocutòria que decreta unes mesures cautelars urgents, ja que la selectivitat comença avui i el recurs que ha desembocat en aquesta decisió el va presentar divendres, a les 14.55 h, l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya. El TSJC suspèn de forma cautelar l’article de les instruccions del Consell Interuniversitari de Catalunya (l’òrgan que coordina les universitats) que estableix que els exàmens de selectivitat es repartirien primer en català i “només si algun alumne ho demana” se li lliuraria la versió en castellà. Considera que l’elecció de la llengua dels enunciats “no pot venir determinada per l’administració”.

Es tracta d’una resolució que ha provocat perplexitat i indignació per la “intromissió” de la justícia en un sistema que funciona correctament i garanteix la llibertat lingüística de l’alumnat, segons va afirmar ahir a la tarda la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.

La conselleria va saber el mateix divendres de la interposició del recurs a través d’un mitjà de comunicació i de la possibilitat d’unes mesures cautelars que podien afectar el funcionament de les proves. Hi ha presentat al·legacions, ja que la resolució del TSJC dona un termini de tres dies per fer-ho a partir de l’adopció de la mesura. Geis va recordar que les instruccions de les proves de la selectivitat es van fer públiques el 13 d’abril, i va assenyalar que des d’aquella data i fins divendres “hi havia molt temps si es volia impugnar o debatre, i no anar a la via judicial”. La presentació del recurs al TSJC mostra per a la consellera “una voluntat d’interferir a través dels tribunals de justícia en el desenvolupament normal de les PAU”.

Geis va voler donar un missatge de calma als estudiants que avui s’enfronten als primers exàmens, perquè res canviarà per a ells. Els estudiants ja poden escollir l’enunciat en què volen l’examen, i fins i tot respondre en castellà tot i que la prova estigui redactada en català. La consellera de Recerca i Universitats, que va agrair el suport dels rectors i va explicar que el percentatge d’alumnes que demanen l’enunciat en castellà no supera el 5%. “Els jutges, més enllà d’entrar en la judicialització de la política, també volen corregir els exàmens i entrar a les aules i dir als professors que garanteixen el correcte funcionament de les proves com han de procedir.”

Difícilment es podrien imprimir milers de còpies en les tres llengües d’un dia per l’altre, perquè els exàmens romanen custodiats pels Mossos fins a la seva entrega als tribunals universitaris. Geis va dir que es reforçarà la comunicació amb l’alumnat per garantir que les PAU “es faran com sempre, amb màxima garantia perquè els estudiants puguin escollir en quina llengua oficial fan els seus exàmens”.

Judith Ribera, portaveu de la Intersindical, va descriure la resolució del TSJC com “un atac més dels molts que estem vivint contra la nostra llengua”, i va lamentar que no s’entengui “com un fet normalitzat fer les proves en català a Catalunya”.

Prop de 40.000 alumnes inscrits

Redacció

Un total de 39.775 estudiants s’han matriculat aquest any per a la prova d’accés a la universitat, una xifra lleugerament inferior a la del 2020, que amb 39.904 alumnes va suposar un rècord. Es continua amb les adaptacions i restriccions que es van introduir el curs passat motivades per la Covid. Les proves es faran, novament, en quatre dies, en comptes dels tres habituals. Per primer cop dues universitats privades, la Ramon Llull i la Universitat Internacional de Catalunya, han cedit espais per als exàmens. La dispersió territorial que es va assajar l’any passat per reduir desplaçaments i esponjar les aules continua enguany amb la incorporació d’instituts de secundària, a més de les habituals seus universitàries. Hi haurà 225 tribunals en total, nou més que el 2020. Segueix la flexibilització de l’optativitat en la tria de les preguntes per facilitar la resolució dels exàmens, tenint en compte que bona part del batxillerat s’ha cursat de forma virtual.

Les PAU es divideixen en la fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l’ específica, que és voluntària i serveix per apujar nota. En la fase general els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona