Educació

Educació envia a la concertada els que no tenen plaça a l’FP

Més de 1.300 alumnes no han pogut accedir als estudis que havien escollit

La conselleria reorganitza l’oferta perquè ocupin places vacants o estudiïn altres cicles

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una compareixença en comissió al Parlament sobre l’inici del curs escolar, va explicar que el govern subvencionarà places a la concertada per ampliar l’oferta dels estudis de formació professional, que han tingut una demanda sense precedents i han deixat 1.323 alumnes sense una plaça assignada. El conseller d’Educació va explicar que es treballa per reorganitzar l’oferta perquè “cap alumne que hagi fet la sol·licitud en el procés ordinari quedi sense plaça” i per això intentarà recol·locar aquests alumnes en alguna de les vacants existents –2.029 de grau superior i 1.902 de grau mitjà–, si bé no serà en els estudis que havien sol·licitat. Segons va explicar el responsable de la conselleria, el nombre de sol·licituds de preinscripció a l’FP de grau mitjà ha augmentat en un 23% i en un 17% en el cas de les de grau superior, respecte al curs anterior.

Segons les xifres facilitades pel conseller, en total són 705 els alumnes que havien sol·licitat plaça en un cicle de grau superior i que no podran cursar els estudis que desitgen i 618 els que volien fer un grau mitjà i estan en la mateixa situació. Gonzàlez-Cambray ha destacat que el 50% de les sol·licituds que s’han rebut per cursar un cicle de grau mitjà no provenen d’estudiants de l’ESO, sinó de persones de més edat que han continuat formant-se.

Els alumnes que van fer correctament la preinscripció rebran ajuda per poder ocupar una vacant en altres cicles, ocupar una plaça concertada de les noves que s’obrin o matricular-se en els cicles que es mantenen a distància. Educació ha concertat cinc nous grups als instituts on hi ha hagut més demanada per cursar cures auxiliars d’infermeria, concretament a Barcelona i al Vallès Occidental. En aquest cas, Gonzàlez-Cambray ha explicat que també el podran cursar a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC).

De cara al curs que ve, el conseller ha anunciat una bateria de mesures per intentar posar remei a la situació en l’FP, com ara avançar al març –en lloc de fer-ho al maig com fins ara– el procés de preinscripció i millorar l’orientació laboral des del primer curs d’ESO. En la comissió, la gestió de les places d’FP ha centrat les crítiques de l’oposició. El PSC critica la “falta de planificació” de la conselleria, mentre que la CUP retreu que la solució que es doni a part dels alumnes sigui la formació a distància. En aquest sentit també s’expressaven els comuns, que qualificaven la situació d’“autèntic desgavell” i de “fracàs”. Pel PP, era “bastant previsible” que la demanda d’FP creixeria i, per això, critica el “desgovern”, mentre que Ciutadans retreu la poca “autocrítica”.

LA FRASE

Cap alumne que hagi fet la sol·licitud en el procés ordinari d’un cicle formatiu quedarà sense plaça
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’educació

LA XIFRA

1.323
estudiants
no han obtingut plaça, 705 dels quals volien fer un cicle de grau superior i 618, un de grau mitjà.

Noves assignatures a l’ESO i itineraris a batxillerat

El Ministeri d’Educació ha plantejat una reorganització de les assignatures a l’ESO i a batxillerat que implicaria crear-ne de noves i ampliar els itineraris. En un document que desenvolupa la llei orgànica de modificació de la LOE (Lomloe) –coneguda com a “llei Celaá”–, es proposa un nou disseny que s’hauria d’aplicar a partir del curs vinent en els cursos imparells, com ara primer d’ESO i batxillerat. Entre les novetats, a quart d’ESO s’introdueix una matèria de formació i orientació personal i professional. Entre primer i tercer d’ESO, hauran de fer una assignatura de tecnologia que incorpori la digitalització, i l’assignatura d’economia afegirà el concepte d’emprenedoria. Pel que fa al batxillerat, es crea un itinerari general per a aquells alumnes que no es volen especialitzar i se subdivideix l’artístic en dues modalitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES