El menjador escolar com a espai educatiu

L'escola bressol Els Musterets, d'Almoster, ha rebut un premi per un projecte d'aprenentatge d'hàbits durant l'hora de dinar

Quan inicien el curs tant els infants del grup més petit, d'un a dos anys, com els de dos a tres ja participen de la unitat didàctica sobre hàbits i rutines que es fa a l'aula. Però el grup dels més grans no queda només amb el que se'ls ensenya a la classe sinó que ho posen en pràctica cada dia a l'hora de dinar. «Per nosaltres, tot el que es fa a l'escola bressol té a veure amb l'educació», explica Susanna Pavón, que és la directora de l'escola bressol municipal. I és per això que han convertit el menjador d'aquest centre en un espai on tot el que es fa es caracteritza per l'adopció d'hàbits relacionats amb el fet de parar una taula, menjar, desparar-la i deixar cada cosa al seu lloc a punt per netejar o per portar-ho als contenidors.

«Cada dia n'hi ha dos –els que els toca ja que es van tornant– que paren la taula amb les estovalles, el tovalló de cadascú, els coberts, els plats i els gots, que són de vidre», diu la directora. Ho van fent a poc a poc «i aprenen la correspondència, a un nen li toca una cullera per exemple», explica Pavón. Amb aquesta activitat aprenen a orientar-se i a saber on col·locar -ho tot, ja que sempre se situa seguint la mateixa distribució. Amb el plat davant de cada infant s'aixeca a buscar el primer, el segon i les postres. I quan acaben ho deixen tot al seu lloc: «Les restes les reciclen al contenidor», i classifiquen els estris bruts: «Són autònoms i molt capaços», diu la directora, que explica que se'ls ensenya a les famílies què fan perquè segueixin a casa aquesta tasca. L'adaptació «és ràpida» i es fomenta, diu, «la relació entre iguals i l'esforç per comunicar-se» i aprenen a agrupar conceptes del vocabulari relacionat amb els àpats. En aquesta escola es queden a dinar pràcticament la meitat dels infants però els que no es queden participen de part de la iniciativa, durant el procés de parar taula.

El projecte El menjador escolar, un espai educatiu a l'escola bressol ha estat premiat fa poc pel grup Sagessa.

Reciclatge de totes les restes.

Dos responsables de parar taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses