Educació

L'interès pels idiomes creix i es diversifiquen els motius

Gairebé 3.000 alumnes del Tarragonès s'han matriculat enguany a les escoles oficials d'idiomes

Europa subvenciona cursos gratuïts per a joves a l'atur

Prop de 3.000 alumnes s'han matriculat a les escoles oficials d'idiomes del Tarragonès (EOI), als centres de Tarragona i Salou, aquest curs 2015-2016, una xifra que reitera que l'interès per aquest tipus d'ensenyament es manté estable i que són moltes les persones que opten per millorar el seu nivell en els idiomes més demandats, com ara l'anglès o el francès, o per descobrir noves llengües com a opció de lleure.

En total, el nombre de matriculats a l'EOI de Tarragona enguany és de 2.733 alumnes, 1.419 dels quals han optat per formar-se aprenent anglès, 351 francès i 280 alemany. Per la seva banda, l'EOI de Salou ha rebut un total de 531 matrícules, amb 233 alumnes matriculats en estudis d'anglès. En la majoria dels casos, els alumnes comencen cursant anglès, però prop d'un 20% dels alumnes del centre de Tarragona acaben escollint un altre idioma posteriorment.

“L'anglès segueix sent l'idioma més demanat i fa molts anys que es manté en aquesta línia, a diferència de l'alemany i el rus, que experimenten pujades i baixades més sobtades”, hi afegeix la directora de l'EOI de Tarragona, Yolanda Scott-Tennent, que admet que la baixada de visitants russos a les comarques de Tarragona ha fet baixar la xifra de matriculacions respecte als darrers anys. “L'interès pel rus és variable, però és evident que aquest és un idioma important en una zona turística com és la nostra”, hi afegeix.

Pel que fa al perfil d'estudiants, Scott-Tennent sosté que es manté un perfil majoritari d'alumnes d'ESO, batxillerat i estudis universitaris que assisteixen a l'EOI per perfeccionar seu nivell d'idiomes i, fins i tot, per tal d'estudiar segons el seu ritme i coneixements de manera complementària a la pauta de ritme que marca el programa del centre on cursen els seus estudis.

Junt amb aquest perfil estudiantil, dia a dia creix el nombre de persones que opten per aprendre un nou idioma cada cop a una edat més avançada. Així, centres com ara l'EOI de Tarragona han comprovat que augmenta la matrícula de persones de fins a 80 anys que opten per aprendre un nou idioma “per oci o per entendre's amb algun familiar que parla un altre idioma”, segons apunta Scott-Tennent.

La directora del centre manifesta que aprendre un nou idioma és molt més que no pas millorar el perfil laboral, ja que aporta molts coneixements útils aplicables a moltes àrees diferents. “Aprendre a dominar un idioma suposa no només aprendre gramàtica, sinó comprendre tot un nou sistema de comunicació, assumir les diferències culturals d'una altra societat de manera implícita i, fins i tot, l'obertura a noves perspectives de la vida”, assenyala Scott-Tennent, que també apunta que l'ús totalment generalitzat d'internet és un altre dels motius que fomenta l'interès creixent per aprendre nous idiomes.

“Cada cop hi ha més persones interessades a comprendre de manera exacta moltes de les pàgines que visiten i això fa que l'interès per aprendre una determinada llengua sigui molt viu i que aquest interès no només sigui exclusiu de la gent jove, sinó de tots els sectors d'edat”, sosté la directora de l'EOI de Tarragona.

LA XIFRA

3.000
alumnes
s'han matriculat aquesta temporada a les escoles oficials d'idiomes de Tarragona i Salou.

LA FRASE

El descens de visitants russos ha fet baixar la matriculació respecte dels anys anteriors
Yolanda Scott-Tennent
Directora de l'EOI de Tarragona

Cursos gratuïts per a aturats menors de 30 anys

En tot cas, és evident que el domini dels idiomes segueix sent un dels punts forts que puntuen en positiu un currículum i que poden ser de molta utilitat per a la franja d'aturats menors de trenta anys. Per aquest motiu, des d'Europa s'impulsa el pla de garantia juvenil, una proposta que facilita la possibilitat de fer diversos cursos de manera gratuïta. A les nostres comarques, són diversos els centres i ajuntaments que ofereixen la possibilitat de poder cursar aquest tipus de programa. Un d'ells és la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta), que ofereix cursos gratuïts d'idiomes per a joves que es trobin en aquesta situació. “És evident que el coneixement d'idiomes és molt important a l'hora d'escollir un treballador o un altre”, assenyala Carol Albaigès. El que és evident és que les xifres d'atur en els joves són preocupants, ja que les dades assenyalen que prop de la meitat dels joves menors de 30 anys es troba a l'atur. Iniciatives com aquesta volen pal·liar una realitat molt crua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA

Onze centres educatius amb 715 alumnes netegen l’entorn natural

RUBÍ