Educació

El Museu de la Biodiversitat d'Ibi inaugura els colors de la selva tropical

La mostra, realitzada en col·laboració amb el Museu d'Història Natural Andrés d'Urdaneta, presenta l'ecosistema de la Selva Neotropical amb la riquesa de fauna i flora, la importància cultural que té i les amenaces a què s'enfronta

El Museu de la Biodiversitat d'Ibi ha inaugurat l'exposició temporal “Els colors de la selva tropical iberoamericana”, una proposta que ha tingut la col·laboració del Museu d'Història Natural Andrés d'Urdaneta de Loiu Bizkaia, i presenta l'ecosistema de la Selva Neotropical, la seua riquesa de fauna i flora, els pobles que l'habiten, les cultures i les amenaces aquè s'enfronten aquests boscos tropicals.

L'exposició està basada en l'espectacle de formes i colors que ofereix l'alta diversitat de la selva i convida a un recorregut expositiu en el qual trobem rèpliques d'animals, dins de la recreació d'un fragment de selva amb arbres gegants elaborats per un artista faller, i acompanyat d'una rica informació detallada en una exposició gràfica excel·lent.

La mostra informa que les selves tropicals d'Iberoamèrica, amb un clima càlid durant tot l'any i una humitat ambiental que arriba a superar el 90% de saturació, inclouen una de les diversitats biològiques més grans del planeta, en les quals encara queden milions d'espècies d'animals, plantes, fongs i microorganismes per descobrir. És la selva tropical humida, l'ecosistema terrestre més ric del planeta, que acull més del 70% de les espècies de plantes i animals.

Aquests ecosistemes de bosc plujós constitueixen l'autèntic pulmó del planeta terra i proporcionen aliment, matèries primeres i productes bàsics per a l'home, i també moltes de les medicines que s'utilitzen per a guarir malalties.

Però aquest pulmó verd està severament amenaçat. Des de finals del segle xx les selves tropicals es destrueixen a un ritme de sis milions d'hectàrees per any, la qual cosa equival a més de dotze camps de futbol per minut.

Aquest ritme de destrucció suposa que desapareixen cada any més de 27.000 espècies d'animals i plantes. Però no solament animals i plantes estan amenaçades per la nova realitat. També es veuen amenaçades moltes de les 400 ètnies natives que viuen en harmonia amb la naturalesa que els envolta, i que manifesten cap a aquesta un agraïment especial pels aliments i els beneficis que els proporcionen.

Per aquest motiu, l'exposició dedica un apartat als pobles i la cultura, ja que són “el patrimoni cultural és una de les grans riqueses d'Iberoamèrica, al voltant del qual es constitueixen els senyals d'identitat dels pobles que comparteixen sentiments i formes d'existència integrades en la naturalesa que els envolta”, segons asseguren els organitzadors.

El Museu de la Biodiversitat ha dissenyat també un programa d'activitats integrades al voltant de l'exposició, com la prevista per al diumenge 6 de desembre, a les 11.30 h, dirigida a tots els públics però, especialment per a xiquets amb tallers i activitats que els endinsaran en el món de la selva. Els assistents podran veure de prop molts dels animals, insectes i vegetació que la formen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot