Societat

La Fiscalia sueca tanca la investigació contra Assange per violació

La fiscal justifica la mesura per l’afebliment de les evidències i la falta de base per a una acusació

La Fiscalia sueca ha anunciat aquest dimarts el tancament de la investigació preliminar per violació contra el fundador del portal Wikileaks, Julian Assange, per l’afebliment de les evidències i la falta de base per a una acusació. “La denunciant ha presentat un relat creïble i fiable, les seves explicacions són clares, llargues i detallades. Però considero que l’evidència ha perdut força en grau tal que ja no hi ha motiu per a seguir la investigació”, ha dit en roda de premsa la fiscal superior Eva-Marie Persson. Continuar la investigació i interrogar a Assange no suposaria un canvi “decisiu” en la situació probatòria, que no és suficient per a elevar una acusació, ha ressaltat la fiscal.

Persson havia ordenat al maig reobrir el cas, iniciat en 2010 i tancat en 2017, després que Assange, que espera ara que el Regne Unit decideixi sobre la seva extradició als Estats Units, fos arrestat per la força en l’ambaixada de l’Equador a Londres després de retirar-li Quito l’asil diplomàtic concedit en 2012.

La Justícia sueca va rebutjar al juny la petició d’emetre una ordre d’arrest europea en considerar que no seria proporcionat, ja que és suficient amb una de recerca en matèria penal. La Fiscalia va continuar no obstant això amb les seves perquisicions i va interrogar a set testimonis, segons va informar Persson en la seva anterior compareixença sobre un delicte que prescriurà l’agost de 2020.

Assange va ser condemnat al maig per un tribunal britànic a cinquanta setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional en 2012 i afronta al febrer un judici d’extradició als Estats Units, en el qual s’arrisca a una pena de fins a 175 anys per càrrecs com a espionatge i publicació de documents classificats.

Per la seva banda, la Fiscalia sueca va emetre el novembre de 2010 una ordre d’arrest europea contra Assange, detingut un mes després a Londres, i a partir d’aquí va començar un procés judicial que va culminar el juny de 2012, quan el Suprem va reafirmar l’extradició a Suècia i el periodista es va refugiar en l’ambaixada equatoriana.

El procés a Suècia contra Assange, que es declara innocent i no ha estat formalment acusat de res, ha estat envoltat de polèmica sobre la solidesa de les denúncies i els motius de les demandants, filtracions als mitjans, substitucions de fiscals i la reobertura d’un cas que havia estat reduït inicialment a delicte menor.

Un cop coneguda aquesta mesura, el portal Wikileaks ha expressat aquest dimarts la seva satisfacció per la decisió de la Fiscalia sueca de tancar la recerca preliminar per violació contra el seu fundador, Julian Assange, i ha demanat centrar-se en l’actual extradició del periodista als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia