Salut

“N’hem vist de tots colors”

Les residències d’avis filen prim amb les visites i les mesures d’higiene per evitar que el virus es propagui entre el col·lectiu de més risc

Estan preocupats perquè l’epidèmia avança ràpid però no temen per la seva salut

No estan espantats ni temen perquè puguin ser contagiats pel temut coronavirus, però sí que els angoixa la rapidesa i el descontrol amb què avança l’epidèmia. “Nosaltres ja les hem vist de tots colors i no patim, però sí que t’alarma veure com el virus es propaga tan ràpidament”, explica en Joan, que es manté informat llegint el diari i mirant els telenotícies. La seva dona, la Nati, diu que ja n’està més que farta de tant sentir parlar tot el dia del coronavirus, però això no treu que aplaudeixi les mesures que s’estan prenent per mirar de frenar el virus. “S’ha de frenar com sigui i tota prevenció és bona, encara que sigui el simple gest de rentar-se les mans”, diu convençuda. No ho veu tan clar la Catalina, que als seus 91 anys, i sense deixar de costat les rutines de sempre com ara sortir a fer el vol de tarda, creu que la crisi del coronavirus amaga “interessos” i s’està convertint en un negoci per a més d’un. Tot estan pendents de l’epidèmia però no els fa canviar els plans ni el seu dia a dia. “Pateixo més pel meu fill que viu a Madrid, on hi ha molts casos, perquè no es constipi que no pas per mi. A nosaltres una cosa o altre ens ha de venir”, explica l’Esther, que d’aquí a poc farà 92 anys. En Joan li dona la raó i recorda l’alarma que ja van viure anys enrere amb la grip A, quan s’havien també de desinfectar. “Si vam superar aquella, qui ens diu que no podrem guanyar aquesta. Ja tinc clar que no em puc constipar perquè m’afecta els pulmons”, conclou del tot optimista. Li sap greu, però, que tot plegat acabi afectant els més propers. “El meu nebot va caure amb la bicicleta va anar a Can Ruti i ara prefereix esperar abans de venir per precaució”, lamenta.

Les visites i les activitats es mantenen amb tota normalitat a la residència del Remei d’Arenys de Munt, on ahir es feia el concert de música i se segueixen les recomanacions dictades pel Departament de Salut per mirar de restringir les visites que puguin ser un focus de contagi per a la gent gran. “Sí que es recomana a infants o persones constipades que no hi vagin i es fa un registre de l’estada i l’obligació de desinfectar-se les mans a l’entrada”, explica la directora del centre, Soraya Real, on resideixen 40 persones.

Són les mateixes indicacions que s’han donat des de la Federació d’Entitats Assistencials a la Tercera Edat, Feate. La seva presidenta, Montserrat Falguera, gerent de la Fundació El Redós de Sant Pere de Ribes, assegura que s’ha posat “fil a l’agulla” amb l’objectiu de protegir els més vulnerables davant el brot epidèmic. A criteri de cada centre, s’han suspès algunes activitats, serveis com ara el de fisioterapeuta o accions del voluntariat per no generar riscos. “No hi ha tanta preocupació entre els residents, que ja són grans i han batallat molt, com entre els familiars que estan més espantats”, assegurava la responsable de la Feate. Aquest neguit i alarma és el mateix que a les portes de la residència expressava un taxista a qui ja havien anul·lat diferents trasllats d’altres centres, que preferien deixar passar el temps i no fer les sortides establertes per moure els seus avis de la residència per anar a fora amb la família. A les ciutats de Barcelona i Tarragona com a mesura de prevenció s’anunciava el tancament a partir d’avui dels casals d’avis per evitar el moviment de gent gran.

58
casals d’avis de Barcelona tanquen les portes a partir d’avui i durant quinze dies. També s’ha pres aquesta mesura a les llars de jubilats de Tarragona. Ahir es tancava el casal d’avis de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, on s’havia donat un cas positiu entre els usuaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia