Societat

Preocupació a Torroella de Montgrí per si el cabal del Ter trenca la mota i es repeteixin les inundacions del Gloria

Com a precaució s’han obert dos passadissos per tal de desviar l’aigua a mar, abans d’arribar als veïns de l’Estartit

Preocupació a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per si la crescuda del cabal del Ter trenca la mota i es tornen a repetir les inundacions viscudes durant el Gloria. De moment, i amb col·laboració amb el Parc Natural, s’han preparat dos passadissos per tal de desviar l’aigua cap al mar i evitar d’aquesta manera que arribi a inundar els carrers de l’Estartit, en cas que trenqui la mota. El president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de l’Estartit, Francesc Ferrer, alerta que si la presa de Susqueda (Selva) torna a obrir les comportes com en l’anterior temporal poden “patir” una situació similar. De moment, s’han desallotjat algunes famílies de masos que es troben en zona de risc i s’està reforçant la mota amb roques i sorra.

Nou creixement sobtat del riu Ter al seu pas per Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Les pluges continuades dels darrers dos dies, sumat a l’aigua que ha deixat anar la presa del Pasteral ha incrementat el cabal del riu que ha acabat malmetent la mota en diferents punts. Això preocupa l’Ajuntament, ja que si s’acaba trencant pot provocar, de nou, inundacions importants en aquesta població i a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit.

Per això, tant l’ajuntament de Torroella com el govern de l’EMD s’han posat a treballar per si finalment el Ter acaba trencant . Les actuacions s’han fet en tres fronts. D’una banda s’han preparat dos passadissos d’aigua just abans de la desembocadura a la zona dels Griells. L’objectiu és que si finalment la mota no aguanta, el cabal es distribueixi a través d’aquests passadissos i vagi al mar en lloc d’anar als carrers de l’Estartit.

El problema, explica el president de l’EMD, Francesc Ferrer, és que no poden obrir-los preventivament ja que la llevantada provocaria que entrés aigua de mar. Per tant, aquest remei que s’ha treballat entre l’ajuntament de Torroella, l’EMD i el Parc Natural, només serviria en el supòsit que el riu desbordés.

L’altre focus ha estat el reforç de la mota amb camions de sorra a la zona més propera a la gola del Ter. Allà, el cabal de riu ha provocat un important esvoranc, que no ha acabat de cedir. Durant tot el matí s’hi han anat abocant tones de sorra per tal d’evitar que s’acabi de trencar.

La tercera mesura es porta fent des d’aquest dimarts. La Policia Local de Torroella ha estat advertint a veïns de masos en situació de risc que estiguessin a punt per si calia desallotjar-los de casa seva. Una feina a la que s’hi han afegit els Mossos d’Esquadra aquest matí.

Tot i això, només s’ha acabat fent amb una família d’una casa que estava propera al Ter en una zona on baixava amb molta força. En aquest sentit, l’Ajuntament de Torroella ha habilitat el Pavelló Municipal d’Esports per si s’havia d’acabar evacuant a molta gent.

Pendents de Susqueda

Ferrer explica que ara el que més els preocupa és que el cabal torni a augmentar si el Pantà de Susqueda obre les comportes per deixar anar aigua. “Si això passa podem tenir un problema important ja que la mota no aguantaria i podria passar com en el Gloria”, assenyala Ferrer.

Tot i això, des de l’EMD confien que amb els bons pronòstics meteorològics no passi i recorden que Torroella i l’Estartit són les poblacions que recullen tot el cabal del Ter. “A vegades tenim la sensació que ens costa deixar anar aigua i ens trobem que plou i tornem a tenir el problema”, lamenta Ferrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia