Societat

Confusió per l’obertura de platges i piscines en fase 2

El BOE avança el permís i ara els ajuntaments dubten si obrir, i com

Dilluns, Salou ja permetrà el bany

El decret obliga a posar marques a terra per garantir distàncies i, als recintes, a establir cita prèvia

Les piscines i platges del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran podran obrir als usuaris, amb algunes condicions per garantir higiene i seguretat, a partir de dilluns vinent, si entren en fase 2. Així ho autoritzava, de sorpresa, el decret publicat dissabte al BOE, que ha avançat etapes, ja que els municipis costaners tenien coll avall que no es permetria el bany i l’estada a les platges fins a la fase 3, al juny. El decret, així, ha agafat a contrapeu i ha creat certa confusió, també en el cas de les piscines públiques –sobretot les climatitzades, ja que les que són a l’aire lliure no solen començar la temporada fins a la segona quinzena de juny–, i en la majoria dels municipis consultats ahir de les tres regions tot just estudien ara quan poden obrir, i com. De fet, en algun cas esperaran a veure les condicions de fases posteriors abans de moure’s. “Hi ha estudis recents del Consell Superior d’Investigacions Científiques que diuen que ni la sorra ni l’aigua de mar ajuden al contagi”, justificava dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que deia que aquest fet “ajudarà” a relaxar restriccions, si bé deia que encara estan “treballant en les condicions”.

Ahir, Salou ja va confirmar –sent així un dels primers municipis de fer-ho al país– que, si passa a la fase 2, dilluns permetrà a tots els residents a la regió sanitària el bany a les platges i cales, on, això sí, no funcionaran encara serveis com ara dutxes o rentapeus. Tampoc és clar encara si hi imperaran franges horàries. No es posaran marques a la sorra per garantir la distància de dos metres, però hi haurà cartells indicatius i s’apel·larà la gent a mantenir-la. Si no, s’hi haurà d’estar amb mascareta. Dilluns també es posarà en marxa el servei de socorrisme. “Demano prudència en aquesta fase 2”, va dir l’alcalde, Pere Granados, que feia una “crida a la màxima responsabilitat individual i col·lectiva perquè s’actuï seguint les normes de precaució, higiene i protecció”.

Mentrestant, des de Tarragona el regidor de Sostenibilitat, Xavi Puig, admetia la sorpresa per l’anunci del BOE i assegurava que continuen treballant “en una planificació de distanciament social a la platja”, que serà vigent en la fase 3, si bé “potser” l’avançaran algun cap de setmana. “Mentrestant, l’autoresponsabilitat de la gent serà l’ingredient clau”, insistia, tot admetent que dilluns les platges ja es podran utilitzar “individualment”. Les piscines públiques de la ciutat, això sí, segur que no obriran fins a la fase 3, en principi prevista per al 8 de juny.

El decret publicat dissabte ja autoritza els territoris en fase 2 a obrir al públic les platges, i també les piscines recreatives per a un màxim del 30% de la seva capacitat, sempre que es garanteixin com a primera condició els dos metres entre usuaris. Això sí, a les piscines caldrà concertar cita prèvia amb l’entitat gestora perquè pugui organitzar horaris per torns. A més, obliga a tenir gels a disposició del client, i a netejar i desinfectar cada dia tant equips com instal·lacions, en especial lavabos, vestidors, baranes i poms, a més d’informar de les normes d’higiene i seguretat amb cartells o avisos per megafonia. A les platges, la gent s’hi podrà banyar i prendre el sol, en grups màxims de 15 persones i amb una separació de dos metres, i s’hi continuarà permetent l’activitat esportiva individual. Tant en el cas de piscines com de platges, el BOE, que demana un “ús responsable” als banyistes, no permet fer servir dutxes dels vestidors ni fonts d’aigua, i obliga a delimitar “amb senyals a terra” la distància per evitar el contacte entre usuaris dins les zones d’estada. “Tots els objectes personals, com ara tovalloles, han de romandre dins del perímetre de seguretat de dos metres”, ressalta. Els spas i piscines d’hotels i comunitats se sotmetran a la mateixa norma.

A Calafell, per exemple, des de dilluns ja hi ha socorristes en “serveis mínims” a les platges, però no s’obriran al bany fins a l’1 de juny. El centre esportiu que inclou piscines cobertes tampoc obrirà fins al 15 de juny. A Cambrils encara estudien com i quan obriran les platges, i tot just estan preparant un calendari de reobertura d’equipaments, que inclourà les piscines. A Tortosa, ahir es va acordar que el personal torni als centres esportius, que inclouen piscines cobertes, el dilluns 25 de maig per començar la posada a punt, però no es reobriran fins al 2 de juny, amb cita prèvia i un màxim de deu persones cada hora, ja que es marcaran deu carrils individuals a cada piscina. Hi haurà neteja i desinfecció entre torn i torn. També hi haurà algunes classes dirigides, però encara no de gimnàs, ni dutxes als vestidors. Des de la piscina de la Selva del Camp, en canvi, lamenten que la programació amb cita prèvia “no es pot preparar d’avui per demà”, i difícilment obriran abans de la fase 3, per veure també si les restriccions s’hi relaxen. Abans es dedicaran a reomplir el vas i fer els tractaments i les desinfeccions que toquen.

Al Pirineu, ajuntaments com ara els de Vielha o Puigcerdà, amb piscines climatitzades, també estudien quan i com en poden avançar l’obertura.

Els barcelonins tornen a passejar per la sorra

Centenars de barcelonins van fer cap ahir, amb una afluència “en general moderada”, segons fonts municipals citades per Efe, a les platges de la ciutat, tancades al públic des del 14 de març. Això sí, encara no hi ha socorristes, ni policia de platja, ni cap dels serveis habituals de la temporada. De fet, hi estava prohibit el bany i fins i tot romandre a la platja per prendre el sol, tot i que dimarts l’Ajuntament havia dit per error que ho permetria, i hi va haver gent que va desplegar tovalloles sobre la sorra i es va banyar igual. “Som a 20 de maig, els dies són llargs, la temperatura puja i evidentment no podem posar portes al camp”, es va disculpar el regidor de Seguretat, Albert Batlle, en el ple. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, també va restar importància a les “il·legalitats”, si bé va subratllar a RAC1 que la Guàrdia Urbana “hi està molt a sobre per deixar les coses clares en un marc d’acompanyament i comprensió”. “Sabem que els primers dies cal fer més pedagogia i hi ha la il·lusió de fer una activitat nova”, indicava, convençut que els pròxims dies la gent s’anirà “situant”. Badia veu com una “bona notícia” que s’hagi avançat la temporada de bany de la fase 3 a la 2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia