Societat

El temporal ‘Filomena’ afecta tot l’Estat i castiga especialment Madrid

Una nevada històrica col·lapsa la ciutat i obliga a tancar l’aeroport de Barajas i les estacions de tren

Els aiguats i la neu causen la mort a quatre persones

El temporal Filomena va afectar, ahir, gran part de l’Estat i va castigar especialment Madrid amb nevades inèdites, carreteres tallades, conductors atrapats i negocis sense poder obrir. El temporal va causar quatre morts. Un home i una dona van morir arrossegats per l’aigua a Fuengirola (Màlaga), mentre que a la comunitat de Madrid va morir un home a Zarzalejos sepultat per la neu i un altre, sense sostre, pel fred.

Juntament amb Castella-la Manxa, l’Aragó ha estat també molt afectat per les nevades. Les dues comunitats estaven en avís vermell. Catalunya i el País Valencià també estan en risc extrem. Mentre que en avís groc hi havia Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Navarra, Euskadi i La Rioja. Els avisos per precipitacions, vent, fenòmens costaners i baixes temperatures regien, ahir, a tot l’Estat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va demanar evitar els desplaçaments i va destacar el treball de la Unitat Militar d’Emergència (UME), que va treballar a les carreters de Madrid per rescatar les persones, unes 1.500, que van quedar atrapades a la neu.

La Comunitat de Madrid va despertar, ahir, amb una nevada històrica, coberta amb una espessa manta de neu de més de 60 centímetres que va impedir la mobilitat en bona part de la regió, incloent-hi la capital, on l’aeroport de Barajas va suspendre l’activitat, els autobusos i trens no van poder circular, hi va haver talls puntuals al metro i els vehicles només podien moure’s amb cadenes. Els hospitals estaven col·lapsats i els bombers sobrepassats.

Las fortes nevades van deixar imatges insòlites d’una ciutat convertida en una immensa estació d’esquí on les pistes eren carrers tan emblemàtics com ara la Gran Via.

A Guadalajara, les acumulacions de neus van arribar fins a 1,20 m d’altura en alguns punts.

La nevada, sense precedents a la comunitat de Madrid, va provocar que milers de vehicles quedessin atrapats a les carreteres de circumval·lació de la capital, mentre que a les vies de Castella i Lleó hi havia més de 2.000 camions també atrapats. Àvila, Sòria i Burgos van acaparar la major quantitat de vies amb problemes per circular, encara que les dificultats també es van trobar en carreteres de Segòvia, Salamanca, Valladolid i Sòria.

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, va dir als ciutadans que no sortissin de casa seva. “Aquest tsunami de neu no és un joc i hi ha perill. És una nevada desconeguda en la història de Madrid”, va assegurar Almeida, que va alertar del perill de ser a la via pública perquè podien caure els arbres pel pes de la neu, a més de despreniments de cornises i teulades dels edificis. Almeida va demanar l’ajuda de l’exèrcit perquè, quan deixi de nevar, es puguin reobrir les principals vies de Madrid.

Dilluns i dimarts, es mantindran tancats escoles, instituts i universitats a Madrid i a Castella-la Manxa. També s’ha suspès l’activitat presencial als centres d’atenció diürna, tant per a la gent gran com per a persones amb discapacitat.

Aragó, també col·lapsat

Després de Madrid, Aragó va ser la comunitat més afectada pel temporal Filomena. Gairebé 1.400 camions van quedar bloquejats per la neu a diferents punts de la xarxa principal de carreteres d’Aragó, la majoria a les autovies A-23 i A-2 a les províncies de Terol i Saragossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia