Societat

Més retorns d’objectes confiscats pel règim nazi

L’exposició #Stolen Memory del Mume de la Jonquera ho ha permès en tres casos

L’exposició #StolenMemory (Memòria robada) del Museu Memorial de l’Exili (Mume) de la Jonquera haurà facilitat el retorn d’objectes personals de tres deportats en camps nazis, en concret al camp de Neuengamme, al nord d’Alemanya.

El desembre passat, el Departament de Justícia va retornar a la família de Baldiri Soler (Cassà de la Selva, 1901 - Perpinyà, 1981), un rellotge i una cadena.

Ara també s’ha pogut identificar un rellotge, un anell, unes claus, una targeta i una fotografia de Vicente Borjabad (natural de Sòria i que es va establir al Voló), que també seran retornats a la seva família. Finalment també s’ha posat nom al rellotge de polsera i l’anell de segell que Josep Vergés (natural de Sales de Llierca) portava en el moment de la detenció i que tornaran als seus familiars.

La mostra reuneix una cinquantena d’objectes confiscats pels nazis a una vintena de deportats catalans i espanyols. Són fotografies, joies, rellotges, claus o documents personals. L’exposició #StolenMemory es podrà visitar fins al 14 de febrer. Tot i això, un conveni de cessió entre el Mume i els Arxius Arolsen farà possible que, durant dos anys, diversos objectes continuïn exposats a la sala d’exposicions permanent fins que s’hagin trobat els familiars dels seus propietaris. En el cas de Baldiri Soler, la família va donar posteriorment els objectes al Mume, que els ha incorporat al seu fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia