Societat

Tradicions adaptades a la pandèmia

Ranxos i sopa virtuals, per fer bullir l’olla

Les menges de dimarts de carnaval mantenen la flama respectant les restriccions

Els perols de la Sopa de Verges i els ranxos de Vidreres i Capmany van tornar a fer bullir les tradicionals menges de dimarts de carnaval, tot i que enguany, havent de substituir el format popular pel virtual, amb retransmissions en directe i posant facilitats perquè els veïns –i fins i tot els forans– poguessin cuinar la recepta a casa seva.

A Verges, la recepta –prèviament exportada al programa Cuines, de TV3 i a l’aula gastronòmica de la Boqueria de Barcelona– es va distribuir a través de codis QR i els comerços locals havien comercialitzat kits amb els ingredients, que tothom va poder cuinar al ritme dels mestres de l’associació en directe per Tramuntana TV i YouTube. El perol simbòlic es va servir en restaurants locals, que a banda dels treballadors que hi fan menú diari, van registrar un bon nombre de reserves de veïns que van fer costat a l’hostaleria i van tastar la sopa genuïna.

A Vidreres la comissió del ranxo també va produir un vídeo sobre com es fa el menjar perquè els veïns el poguessin fer a casa seva. A més, en el canal de YouTube ahir es va retransmetre en directe la cocció d’una perola amb l’àpat, amb entrevistes als cuiners i cuineres, i degustacions en directe. Paral·lelament, es van vendre unes butlletes solidàries per al Banc dels Aliments. I a Capmany els vuit perols que habitualment s’instal·laven al carrer per repartir unes 600 racions de ranxo tampoc s’han fet servir aquest any. Simbòlicament, “per no tallar la tradició”, les cuineres i cuiners van preparar igualment un únic perol al matí que es van repartir entre ells a principi de la tarda, però sense la convocatòria ni distribució pública que habitualment es feia a les set de la tarda, que s’espera fer el 2022.Albons va ser l’única població on la tradicional arrossada es va cancel·lar i posposar directament; en principi, fins al 2022. L’alcalde, Joan Hostench, bromejava que la recepta de l’arròs no necessita ser gaire difosa, ja que és coneguda a totes les llars i, a més, amb diversos tocs personals i intransferibles. Al poble només mantenen obert, en format virtual, un concurs entre imatges antigues de carnaval que els veïns poden trametre al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia