Societat

Societat

Adeu, Barcelona, adeu

El rigor de la pandèmia ha fet disparar fins al 30% el nombre de barcelonins que marxarien a viure fora de la gran ciutat

Als barris més pobres de la capital és on més sensació d’empitjorament de les condicions de vida hi ha

La densitat de Barcelona està esdevenint un problema per a un 30% dels ciutadans, que confessen que si estigués a les seves mans marxarien a viure a un altre indret. Els efectes del coronavirus, amb l’obligació del confinament domiciliari i la necessitat de mantenir distància a l’espai públic, han acabat de convèncer molts barcelonins que la millor opció de vida és en un municipi més petit i espaiós. Aquesta és la lectura que es desprèn de l’enquesta de serveis feta pública ahir per l’Ajuntament de Barcelona, que detecta aquest nivell mai conegut fins ara de persones que volen deixar la ciutat i que el 2015 era només del 15,5%.

“La distància que ara se’ns demana és contradictòria amb la vida urbana, amb nivells de densitat alts”, va dir ahir el regidor Jordi Martí en la presentació de l’enquesta, que, al seu parer, “marca una tendència conjuntural i no estructural”. Martí va advertir que es tracta d’un fenomen nou i que cal veure si les tendències que ha imposat la Covid-19 es consoliden o desapareixen un cop es domestiqui la pandèmia.

Una d’aquestes noves tendències és la generalització del teletreball, fet que ha afavorit la marxa de molts barcelonins que s’han desplaçat a viure a segones residències. Segons les dades municipals, entre els mesos de gener i octubre de l’any passat, van ser 13.000 els barcelonins que es van empadronar en un altre municipi.

Aquesta emigració durant la pandèmia l’han protagonitzat barcelonins dels barris amb rendes més altes, persones amb més nivell acadèmic i amb més possibilitats de fer teletreball a distància. En canvi, els barris més pobres són els que pitjor han viscut la pandèmia i on es manifesten amb més força els grans problemes de la ciutat, que, tot i la Covid, continuen sent els mateixos. Aquests barris són la mitja lluna que arrenca al Besòs i baixa fins a Ciutat Vella. És aquí on el principal problema de la ciutat segons els barcelonins, la falta de seguretat als carrers, hi és present amb més força.

El fet que la seguretat continuï sent el primer problema de la ciutat per a un 17% dels enquestats no deixa de sorprendre si es té en compte que durant l’any passat el nombre de delictes va decaure fins a un 41% per efectes del confinament, segons es va constatar en l’última reunió de la junta de seguretat local de Barcelona.

L’enquesta posa en evidència aquesta i altres contradiccions, com ara el fet que els ciutadans puntuen amb un 7,3 la satisfacció de viure a la ciutat, nota alta que va en sentit contrari a l’increment del nombre de persones que manifesten el desig de marxar. Pel que fa a la valoració dels serveis municipals, el cos de bombers és el que rep millor nota, amb un 8,2, seguit de les biblioteques, mentre que l’únic servei que no aconsegueix l’aprovat és el de l’aparcament, amb una nota de 4.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia