Societat

La costa menys brava

Després d’una Setmana Santa desbordats, amb col·lapses més propis de l’estiu, el litoral del Baix Empordà recupera una estampa hivernal, amb poca activitat

Els empresaris reclamen llibertat de moviment, com a mínim, gironina

La Costa Brava Centre, el litoral del Baix Empordà, va bullir d’activitat per Setmana Santa. Molts segons residents ja s’hi havien instal·lat per Rams, però, malgrat això, els dies de vacances, fins dilluns, el flux de trànsit d’arribada per l’autovia era intensíssim des de Barcelona i Girona, i també per la mobilitat en el tram entre Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell, i a les carreteres de la subcomarca de l’Empordanet. L’ocupació hotelera va vorejar el 80%, una dada positiva, però que no reflectia el volum de gent que complicava la missió de trobar taula en molts restaurants i terrasses. I pels passejos marítims i camins de ronda, així com per l’eix comercial de Platja d’Aro, va arribar a semblar estiu. Aquest cap de setmana, en canvi, entre el retorn al confinament comarcal i la pluja de dissabte, molts hotels i negocis retornen als ERTO o es plantegen tornar a abaixar persianes, com a mínim fins a la fi de l’estat d’alarma.

El dissabte rúfol afavoria que hi hagués carrers solitaris, però ahir al matí, assolellat, l’autovia deserta era el millor indicador de l’absència de visitants. També l’irrisori percentatge de vehicles amb etiqueta ambiental de la DGT, que delata molts dels metropolitans. Buidor predominant a les terrasses, igual que a l’eix comercial de Platja d’Aro, on l’Associació d’Empresaris (Adem) ha tornat a reclamar aquesta setmana mesures menys dràstiques, com ara un tancament per regions sanitàries, per garantir un mínim d’activitat en un municipi on funcionen només si multipliquen la seva població habitual, d’unes 8.000 persones. Els tot just 133.000 habitants de la comarca –i amb molts salaris ara mateix pendents d’ERTO o que els autònoms reactivin ingressos– no demanaran allotjament, i tampoc són prou massa crítica per a un teixit comercial que depèn del turisme. Des del gremi hostaler del Grup Costa Brava Centre, la gerent, Judit Lloberol, també lamentava els perjudicis del retorn al confinament comarcal, amb desenes de reserves cancel·lades o, en el millor dels casos, ajornades sense data. Ho explicaven des de l’hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell ahir a l’agència ACN: hi preveien una ocupació del 40% aquest cap de setmana, però tots els hostes que esperaven eren de fora de la comarca.

Passejants autòctons o estrangers

A les terrasses de bars i restaurants s’han hagut de conformar amb la demanda interior, que en alguns casos –com ja passa habitualment a finals d’estiu– ha gaudit del retorn a la tranquil·litat, després de la sensació de cert col·lapse durant el pic de la Setmana Santa. Però qui més qui menys és conscient que el sector turístic continua en una situació límit. El mercat ambulant dominical de Sant Feliu de Guíxols i les regates internacionals de surf d’estel a Palamós salvaven l’ambient a les dues poblacions. On encara hi havia una certa afluència destacable de gent era al nou tram de camí de ronda a Palamós, menys que la setmana passada, quan l’havien obert al públic i gairebé no s’hi podia passar, però constant. Alguns explicaven que ahir sí que hi gosaven. I també diversos francesos, que com que no resideixen en cap comarca sí que es poden moure. Però es confirma la tendència general que les passejades miren més cap a la natura i menys cap a zones urbanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia