Salut

Els temporers de la campanya de la fruita dolça a l’Ebre agraeixen els cribratges preventius

Esperen que els vaccinin

Salut recull una setantena de mostres entre els treballadors del Grup Fruiter de Benissanet i altres empreses

Els temporers de la campanya de fruita dolça a les Terres de l’Ebre agraeixen els cribratges preventius que ha engegat Salut aquest dimecres. Remarquen que tot i que les mesures de seguretat són extremes i que l’any passat no hi va haver cap contagi, amb els cribratges van a treballar amb més tranquil·litat, però com ha apuntat Mardari Lenuta, treballadora del Grup Fruiter de Benissanet, també esperen que els vaccinin. També ha fet aquesta demanda Marc Piñol, gerent de l’empresa. Salut ha recollit aquest dimecres unes 70 PCR de treballadors de les principals empreses de la Ribera d’Ebre i s’esperen més cribratge cap al juny, en ple pic de la campanya, i quan s’hauran incorporat més del doble de treballadors dels quals hi ha ara.

A primera hora del matí, desenes de treballadors del Grup Fruiter de Benissanet (Ribera d’Ebre) feien cua per fer-se el PCR a les portes de l’empresa. Salut ha muntat el dispositiu al magatzem amb la col·laboració de l’Atenció Primària de l’ICS Terres de l’Ebre, equips informàtics i de laboratori i la Creu Roja. Els empleats recollien el paper acreditatiu i se’ls donava el kit en una bossa. Ja dins del magatzem, amb l’ajuda dels sanitaris, es feien ells mateixos la recollida de les mostres.

Aquesta mesura preventiva per detectar casos de jornalers asimptomàtics, s’afegeix a les estrictes mesures de seguretat que ja es duen a terme al camp i als magatzems de manipulació i embalatge del producte. “Mascaretes, temperatura a l’entrada, grups de treball, vestits de l’empresa, protecció dels ulls i el cap. A totes les entrades gel hidroalcohòlic i estores desinfectants per als peus. No els deixem relacionar i hem prohibit moltes coses. No es pot menjar ni es pot fer res”, ha detallat Marc Piñol, gerent del grup Fruiter de Benissanet. També es fa molt incís en què es compleixin les mesures de prevenció en els trasllats amb vehicles particulars i que intentin mantenir bombolles estables.

Piñol ha reconegut que les PCR suposen “una tranquil·litat” per als treballadors perquè “saben que els companys de feina estan sans i que no tenen el virus”. “És bo”, ha remarcat. “Ho agraïm perquè et fan el test i sabem entre nosaltres si hi ha algun asimptomàtic. Per si de cas, ho podrem saber”, ha dit Mardari Lenuta, treballadora del Grup Fruiter de Benissanet. El sector també ha demanat que arribin els vaccins per aquests treballadors essencials del sector de l’alimentació. “A veure si també ens volen posar la vacuna. A molta gent li agradaria”, ha demanat la treballadora.

Lenuta ha assenyalat que en l’anterior campanya no es va detectar cap contagi i que les mesures higièniques són molt estrictes. “Treballem amb distància i amb totes les mesures i tots estem bé. Estem agraïts perquè ens entenem entre nosaltres i ho fem de manera perfecta i no tenim cap cas”, ha apuntat la treballadora.

A deferència de Lleida, els temporers de la Ribera d’Ebre són persones que viuen en municipis propers. “Són molt responsables. L’any passat el primer contagiat vaig ser jo i ja havia passat la temporada”, ha apuntat Piñol. “Estem orgullosos del grup de gent que tenim, són treballadors fixos discontinus, la meitat viuen a Móra d’Ebre, l’altra meitat a Tortosa i algú aquí al poble. Són grups molt estancs i delimitats, sempre els mateixos”, ha apuntat el gerent del Grup Fruiter de Benissanet.

Piñol ha reconegut que “la diferència” entre la campanya anterior i la d’enguany “és l’experiència de tothom”. “Parlo dels cribratges i de la vacuna. S’han de notar els resultats. Hem d’estar més tranquils i estem més emparats perquè les normes es van aplicant i ampliant a mesura que avancen les coses. L’experiència al principi no hi era i ara ja és un grau”, ha reconegut el responsable de l’empresa fruitera.

La campanya de recollida de fruita ha començat fa unes setmanes a la Ribera d’Ebre i el nombre de treballadors es multiplicarà les pròximes setmanes. Al Grup Fruiter de Benissanet hi ha ara uns 40 treballadors actius i es preveu que cap al juny puguin apropar-se al centenar. En un mes es preveu que els cribratges preventius es repeteixin. “A meitat juny s’haurien de repetir, però si podem aconseguir que es posin les vacunes, els cribratges potser ja no caldran però serveixen per detectar aquells que són portadors i no ho manifesten”, ha dit Piñol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona