Societat

Els Missioners Claretians actualitzen el protocol per a la protecció de menors després d’aflorar casos d’abusos sexuals

La congregació religiosa ha rebut 22 queixes contra 2 membres i dos seglars de diverses escoles des dels anys 70

La congregació religiosa dels Missioners Claretians ha presentat aquest dimarts l’actualització del protocol per a la protecció de menors, després que el febrer del 2019 sorgissin a la llum pública diversos casos d’abusos sexuals. Des d’aleshores ha rebut 22 queixes sobre suposats abusos per part de dos religiosos i dos seglars de la congregació en diverses escoles de Catalunya. Allò va fer reflexionar i reaccionar la congregació, que ara ha presentat un estudi dels fets ocorreguts i un nou protocol per abordar aquests casos.

Aquest dimarts s’ha realitzat a Barcelona una sessió de treball amb els responsables de les comunitats claretianes i directius de les seves obres educatives a Catalunya per presentar el nou ’Manual per a la protecció de menors i adults vulnerables i Protocol per a la prevenció i intervenció davant d’un delicte d’abús sexual’. En la sessió hi ha intervingut el pare Ricard Costa-Jussà, provincial de la província claretiana de Sant Pau (de la qual forma part el territori de Catalunya des del gener de 2020) i el doctor Xavier Puigdollers, advocat i responsable del Servei d’Acollida i Recerca dels claretians a Catalunya.

El protocol concreta les actuacions en diversos àmbits. Selecciona i forma tots aquells que tinguin alguna responsabilitat, incideix especialment en la cura que s’ha de tenir amb els aspirants a ingressar a la congregació i amb els col·laboradors i la formació permanent. També concreta com cal respondre a les denúncies d’abusos contra els qui presten algun servei a les institucions claretianes, d’acord amb els procediments establerts. Finalment, remet a les autoritats civils competents les denúncies presentades contra qualsevol persona vinculada a la congregació que ha pogut cometre un delicte contra un nen, jove o adult vulnerable, segons la legislació civil vigent.

El nou protocol s’ha redactat després que el febrer del 2019 diversos testimonis van fer públic a través de les xarxes socials abusos sexuals d’un mossèn del col·legi Claret de Barcelona.

Arran d’aquests casos i altres, el 2019 el Govern General dels Missioners Claretians va aprovar un nou Vademècum per a la protecció de menors i adults vulnerables, i un protocol per la prevenció i intervenció davant d’un delicte d’abús sexual, adaptat a les noves indicacions de la Santa Seu. El Govern General va encarregar a totes les províncies claretianes del món l’adaptació d’aquest protocol a les realitats i legislació locals. Els claretians a Catalunya, província de Sant Pau, han realitzat l’adaptació d’aquest protocol que ha aprovat el Govern Provincial. La congregació té un protocol des del 1998, que ha anat completant i actualitzant seguint les orientacions i directrius de la Santa Seu. Fins ara, era vigent un protocol del qual s’havia fet la darrera revisió i adaptació el 2017, integrant les directrius de la Santa Seu i les normatives civils i canòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia