Societat

Inclusió social

Qui paga la vetlladora

Un nen amb dependència no té accés a una cuidadora al casal perquè no viu al municipi

Sant Gregori diu que no els pertoca assumir-ho i Salt, que no pot pagar la d’un altre consistori

En Dylan té 4 any i síndrome d’Angelman i va a l’escola especial Joan Riu de Sant Gregori. “És el primer any que demano un casal per al meu fill amb un grau tres de dependència. Em pensava que només podia accedir a casals d’educació especial, però parlant amb mares i amb l’escola, em van comentar que també podia anar a un casal ordinari sol·licitant una vetlladora”, explica la mare, Marta Valdés, que té un altre fill, l’Àlex, de deu anys. Una de les monitores d’en Dylan al Joan Riu treballa també al casal d’estiu de Sant Gregori. Aquest vincle previ, “que podria ser positiu tant per a ell com per a elles”, assenyala Valdés, va ser un dels motius per què va fer la inscripció al casal de Sant Gregori el 4 de maig, especificant l’escolarització al Joan Riu i aquesta coneixença amb les monitores. Marta Valdés i els seus dos fills són família monoparental i viuen a Salt. No estar empadronats al municipi on ha inscrit al casal d’estiu els dos fills, també el gran per qüestions logístiques, no li permet tenir la vetlladora que requereix en Dylan. Tot i que s’accepten infants d’altres localitats al casal de Sant Gregori, les bases no inclouen vetlladora per als nens que no són del municipi. La regidora d’Educació de Sant Gregori, Àfrica Masó, va explicar a Valdés aquest fet i que, en tot cas, contactés amb el seu Ajuntament, Salt, per assumir el cost de la vetlladora. “Les bases no ho preveuen i nosaltres pressupostàriament no ho podem cobrir”, exposa Masó, i hi afegeix: “Competencialment, no ens pertoca.” En relació amb la inclusió social, el consistori ajuda econòmicament famílies de Sant Gregori que porten els fills a casals d’educació especial, que solen tenir preus més alts. En aquest cas, insisteix Masó, no poden assumir una vetlladora íntegrament per a un infant que, tot i anar al casal d’estiu de Sant Gregori, no viu al municipi. Amb tot, deixa sobre la taula buscar una solució, ja que no hi ha una resolució definitiva.

Voluntat de resoldre-ho

Des de la regidoria d’Afers Socials de Salt, Margarita d’Arquer assenyala que estan treballant per veure com ho resolen. “No podem pagar una vetlladora d’un altre Ajuntament”, recorda, i precisa que és la regidoria d’Educació la que s’encarrega dels casals. En aquest sentit, explica, a més, que el casal municipal de Salt ja inclou places d’educació especial amb vetlladores, però que ara ja estan cobertes. “Estem mirant quines possibilitats hi ha per ajudar-la. És el primer cop que ens hi trobem”, conclou D’Arquer.

Les regidores de Sant Gregori i Salt s’han posat en contacte amb Valdés diverses vegades per informar-la, i les dues coincideixen en la voluntat dels dos ajuntaments de resoldre el que consideren un cas “excepcional”. Per la seva banda, Valdés explica que ha fet públic el seu cas perquè el troba “injust” i ha escrit al Síndic de Greuges i al Defensor del Poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia