Societat

L’abat Soler presenta la renúncia la setmana que ve

L’abat de Montserrat fa 75 anys i ha de presentar la renúncia al superior de la congregació

Al setembre, el monestir benedictí escollirà un nou abat entre els 57 monjos de la comunitat

Divendres de la setmana que ve, el 13 d’agost, l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, fa 75 anys i, com marca la regla de sant Benet, ha de presentar la renúncia a l’abat president de la seva congregació, la Benedictina Sublacense-Cassinesa, que actualment és el colombià Guillermo Arboleda. A partir de la presentació de la renúncia, que se suposa que serà acceptada, s’obre un procés per a l’elecció del nou abat, en qui recaurà la responsabilitat d’organitzar el 2025 la celebració del mil·lenari del monestir, fundat per l’abat Oliba en el segle XI.

Està previst que el mes de setembre Guillermo Arboleda es desplaci a Montserrat per presidir l’elecció del nou abat, que ha de sorgir d’entre 57 monjos que hi ha al monestir i que tenen les condicions per ser-ho. Quines condicions? Doncs ha de ser menor de 75 anys i haver fet la professió solemne. En aquesta situació hi ha quasi un 60% dels monjos. Un mes després de l’elecció se celebrarà a la Basílica de Santa Maria la cerimònia de benedicció abacial, que presidirà un bisbe o cardenal, possiblement el cardenal Omella.

L’abat Josep Maria Soler (Santa Eugènia de Ter, 1946) va ser deixeble del bisbe Pere Casaldàliga, que justament demà diumenge farà un any que va morir, i va ser escollit abat de Montserrat l’any 2000 en substitució de Josep Maria Bardolet, actualment abat emèrit. Havia postulat com a monjo a l’abadia el 1970, va professar el 1975 i el 1981 fou ordenat sacerdot.

En aquests 21 anys que ha estat al capdavant de l’abadia, Montserrat s’ha convertit en un focus turístic i cultural de referència internacional i s’ha consolidat en el seu compromís de catalanitat i amb el país. Però també ha estat sota el mandat de Soler quan, el 2019, va esclatar el greu escàndol del cas dels abusos sexuals comesos pel pare Andreu Soler als anys vuitanta, denunciat per una de les víctimes, Miguel Hurtado, que, com altres víctimes, havia estat membre del grup d’escoltes que dirigia el pederasta. L’abadia, sota les directrius de l’abat i amb el lema de “tolerància zero” ordenada pel papa Francesc, va obrir un canal per poder contactar amb altres possibles víctimes i va acabar emetent un informe en què admetia que Andreu Soler, mort el 2008, havia estat “un depredador sexual i un pederasta” que va abusar de menors amb total impunitat, durant gairebé tres dècades. A principis d’aquest juliol, Soler va apartar un monjo després d’una denúncia als Mossos per uns suposats abusos sexuals a un menor ara fa dos anys.

LES FRASES

Voldríem que en l’àmbit de la societat catalana el mil·lenari es visqués festivament
Montserrat continua sent un referent de país en l’aspecte cristià, de valors humans, i això ens dona una responsabilitat
Com el Barça, que és més que un club, Montserrat és més que un monestir
Josep Maria Soler
abat de montserrat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia