Societat

Demanen prudència per fer l’Aneto i anar amb piolet i grampons per la gelera

La Guàrdia Civil ha hagut de rescatar una quinzena de persones entre divendres i dilluns passat atrapades a la zona

Les males condicions del glaciar de l’Aneto (Benasc, Ribagorça), que amb 3.404 metres és el cim més alt dels Pirineus i un dels més concorreguts pels excursionistes, han motivat a la Guàrdia Civil a fer una crida a la prudència per aquells qui vulguin coronar-lo. I es que tant sols entre el divendres passat i dilluns han hagut de rescatar una quinzena de persones que havien quedat atrapades a la gelera, algunes de les quals amb lesions importants per caigudes. El glaciar es troba en molt mal estat, en part a causa de la calor dels darrers dies, i el gel està molt dur, fins i tot fossilitzat. Per travessar-lo es requereix experiència tècnica i material adequat com l’ús del piolet i grampons amb bota específica de muntanya.

Els primers dos rescats que va efectuar la Guàrdia Civil van ser divendres 13 d’agost. Van ser dos excursionistes que es van quedar atrapats a la gelera amb lesions lleus. L’endemà dissabte ja es va rebre un primer avís a les 9 del matí. Era d’una persona que havia relliscat uns 100 metres per un pendent gelat i patia diverses contusions. S’hi va desplaçar l’helicòpter de la Unitat Aèria de Benasc, juntament amb un metge del 061. Llavors, els agents van observar una gran afluència d’excursionistes a la gelera. Aquest primer excursionista rescatat, un jove de 26 anys de Vitòria, es va fracturar un turmells i va patir diverses rascades per tot el cos a causa de la caiguda. Així mateix, no portava el material necessari per travessar la gelera.

El segon avís de dissabte va ser a les onze del matí. Era per quatre persones ferides de gravetat al mateix glaciar. La persona que va alertar era un infermer que es trobava a la zona i que va comunicar que els accidentats estaven sagnant molt a causa de les ferides a tot el cos i els cops que s’havien fet contra les pedres. A més a més, com que es trobaven al damunt del glaciar, començaven a patir hipotèrmia. En aquest cas, es va tornar a activar l’helicòpter juntament amb el metge per arribar fins al lloc de l’accident. Allà es va fer un triatge dels ferits i primer es van evacuar als dos que estaven més greus. Eren un veí de Segorbe, de 52 anys, que va ser traslladat a l’Hospital de Saragossa amb moltes rascades, contusions, ferides obertes i hipotèrmia, i un veí de Port de Sagunt de 48 anys que tenia un tall profund a la mà i altres a la resta del cos. Posteriorment es van rescatar una dona de 48 anys de Segorbe i un home de 30 de Reus que estaven més lleus.

Mentre els especialistes de muntanya de Benasc, amb l’ajuda de l’helicòpter, recollien el material de l’accident anterior, van observar a dos persones més que tenien dificultats per travessar el glaciar. Van veure com perdien el control i queien diverses vegades pel pendent gelat fins que van aconseguir aturar-se. Es va decidir evacuar-los abans que patissin algun accident greu ja que no portaven el material adequat per les condicions del terreny. Es tractava d’un home i una dona de 32 anys, veïns de Barcelona.

El darrer avís de dissabte a l’Aneto va ser a dos quarts de quatre de la tarda i feia referència a un home que patia vòmits i marejos quan es trobava a la cresta de la muntanya. Era un veí de Lleida de 61 anys que va ser traslladat a Benasc.

Dilluns a les dotze del migdia hi va haver un nou avís a l’Aneto de dos muntanyencs que havien caigut novament pel glaciar i no podien continuar la marxa. Poc després, a tres quarts d’una, es va informar a l’equip que feia el primer rescat de tres excursionistes més que es trobaven uns metres més amunt sense poder continuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia