Educació

Un total de 1.323 alumnes no obtenen plaça a l’FP demanada

Educació els ofereix les vacants en altres cicles

Es concertaran 5 grups de Cures d’Auxiliar d’Infermeria en centres concertats i es manté l’aposta per l’IOC

Un total de 618 alumnes que es van presincriure en un cicle formatiu de grau de mitjà s’ha quedat sense la plaça demanada un cop finalitzat el procés extraordinari. El mateix els hi ha passat a 705 en el grau superior. Tot i això, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat al Parlament que hi ha places per a tots ells ja que hi ha 1.902 vacants al grau mitjà i 2.029 al superior, tot i que no dels estudis que sol·licitaven. En el cas concret del més demanat, Cures d’Auxiliar d’Infermeria, 264 alumnes han quedat fora, tot i que hi ha 14 vacants. En aquest cas, es concertaran cinc grups -165 places- a Barcelona i el Vallès Occidental, o es podran seguir els estudis a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC).

El conseller ha insistit que la situació viscuda ha estat “excepcional” amb un 23% d’increment de les sol·licituds a l’FP de grau mitjà i del 17% al grau superior. En concret i pel que fa al grau mitjà, el primer procés de preinscripció va acabar amb 12.611 aspirants que no van obtenir plaça als estudis demanats, d’aquests 3.700 no es van acabar matriculant. Davant d’això, Educació va obrir un procés extraordinari a principis de setembre amb 6.152 places provinents de la creació de nous grups però també de l’augment de ràtios i de les vacants existents.

De les 12.611 que van quedar sense plaça al juliol, 3.592 han tornat a demanar plaça en el procés extraordinari del setembre i, d’aquestes, 2.974 han obtingut plaça. Encara queden però 618 alumnes “prioritaris”, que ja l’havien demanat en el procés ordinari, sense plaça allà on havien demanat. Cambray ha assegurat que aquestes xifres són similars “o fins i tot inferiors” a les de cursos anteriors, ja que ha dit que l’any passat fins a 10.000 alumnes no van obtenir plaça en l’opció desitjada.

A aquells que continuen sense la plaça desitjada, Educació els està oferint un procés d’atenció individualitzat i Cambray ha assegurat que tots tindran l’oportunitat d’obtenir plaça en un cicle formatiu de grau mitjà. “Cap alumne que hagi fet la sol·licitud en el procés ordinari d’un cicle formatiu es quedarà sense plaça”, ha manifestat.

Pel que fa a l’FP superior, 13.794 alumnes que havien participat al procés ordinari de preinscripció van quedar sense plaça. Després del procés extraordinari, 705 continuen sense vacant allà on havien demanat. Educació contactarà també amb aquests estudiants per intentar reubicar-los en alguna de les 2.029 vacants en altres estudis.

Dos cicles concentren el 33% de les sol·licituds

Dos cicles formatius de grau mitjà han concentrat el 32,6% de les sol·licituds: Cures d’Auxiliar d’Infermeria i Sistemes Microinformàtics i Xarxes. Els primers estudis concentren el 20% de les sol·licituds i dels 618 que continuen sense la plaça que volien, 264 són d’aquest cicle. Pel que fa a Sistemes Microinformàtics, ha concentrat el 12,6% de les sol·licituds i 54 alumnes no hi han accedit, tot i que hi ha 44 vacants al sistema.

Davant d’aquesta situació, Educació ha concertat cinc nous grups en els instituts on hi ha hagut més demanada per cursar Cures Auxiliars d’Infermeria, concretament a Barcelona i el Vallès Occidental. En aquest cas, Cambray ha explicat que també el podran cursar a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC). Els estudiants d’entre 16 i 18 que optin per la formació a distància rebran acompanyament i assesorament.

D’altra banda, en les properes setmanes els centres d’FP del Departament posaran a disposició un nombre de certificats de professionalitat que poden donar resposta a unes 1.400 places formatives.

Cambray també ha volgut destacar que de les 48.843 sol·licituds rebudes per cursar un grau mitjà, 24.659 provenien d’estudiants de 4t d’ESO. Així, gairebé el 50% eren de població de més edat que han optat per l’FP per la situació laboral i de crisi generada per la pandèmia.

Canvis de cara al curs vinent

El conseller ha reconegut que hi ha “marge de millora” després de l’experiència d’enguany. En aquest sentit, ha anunciat noves mesures que s’aplicaran el curs vinent. La primera és garantir que tots els alumnes de 4t d’ESO que vulgui cursar un grau mitjà tindrà plaça en la família professional que hagi escollit. “Això no s’havia garantit mai”, ha destacat.

A més, el calendari de preinscripció s’avançarà al març, de tal manera que es pugui “adaptar” l’oferta durant el propi procés i evitar les convocatòries extraordinàries. També es farà una oferta pactada amb l’Agència d’FP, el Departament d’Empresa i Treball i els agents socials perquè s’adapti al mercat laboral i les necessitats del territori. Per últim, Cambray ha assegurat que es millorarà l’orientació des de 1r d’ESO per evitar el desajust entre l’oferta i la demanda.

Crítiques de l’oposició

Tot i les explicacions de Cambray, l’oposició ha coincidit en criticar la gestió de la conselleria sobre l’FP. La diputada del PSC Esther Niubó ha lamentat la manca de transparència de la conselleria i ha assegurat que el desajust entre la demanda i les places vacants demostra un problema de “manca de planificació”.

El diputat de la CUP Carles Riera ha criticat també el fet que la solució que es doni a part dels alumnes sigui la formació a distància. En aquest sentit s’ha expressat també el diputat dels Comuns Jordi Jordan, qui ha qualificat la situació d’”autèntic desgavell” i “fracàs”. “Si la solució passa per privatitzar i concertar, no anem bé”, ha manifestat. Des del PPC, Eva Parera ha assegurat que era “bastant previsible” que la demanda d’FP creixeria i per això ha criticat la manca de planificació i el “desgovern”.

Cambray ha respost a moltes de les crítiques assegurant que “no és possible” garantir a tots els alumnes la plaça que volen perquè això aniria en contra de la planificació de l’FP.

Per últim, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha lamentat també el “menysteniment” i l’”ofec ideològic” a l’escola concertada. Des de VOX, Manuel Acosta ha considerat que hi ha “adoctrinament” a l’escola catalana i també ha criticat la manca de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia