Medi ambient

El temporal deixa fins a 200 mm de pluja a les Terres de l’Ebre i 50 centímetres de neu al Pirineu

L’estació de Tivissa registra el màxim de l’episodi, amb 223,9 litres per metre quadrat

El temporal ha deixat fins a 200 mm de pluja a les Terres de l’Ebre i 50 centímestres de neu al Pirineu, dues de les zones més afectades per la dana que ha afectat Catalunya els darrers dies. Entre dilluns passat i aquest dijous, s’ha registrat l’episodi de precipitació més important de l’any, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. De fet, dimarts passat va ser el dia amb més pluja de l’any. L’estació que més aigua va acumular va ser la de Tivissa (Ribera d’Ebre) amb 223,9 mm entre el 22 i les 12.00 hores d’aquest dijous. Pel que fa a la neu, la nevada ha estat general a tot el Pirineu, poc abundant al vessant nord però amb gruixos propers als 50 centímetres de neu nova a cotes altes del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu.

A banda dels indrets amb pluja més abundant al sud del país, a la resta han sovintejat els registres al voltant dels 50 mm. Al Pirineu occidental és on la precipitació ha estat més minsa, amb acumulacions per sota dels 10 mm a l’Aran. En general, ha estat el dia més plujós des del 21 d’abril del 2020 i per trobar-ne un de més plujós cal remuntar-se al temporal Glòria del 20 de gener del mateix any.

Dimarts passat va ser excepcionalment plujós a les Terres de l’Ebre, ja que bona part de l’episodi va caure en unes 12 hores, entre la matinada i el matí. Per exemple, El Perelló va recollir 191,9 mm, el registre més abundant dels seus 23 anys de dades, superant els 153,9 del 21 de gener del 2020. La màxima intensitat es va produir a mig matí, amb 55 mm en mitja hora i sis litres per minut.

Pel que fa a la neu, la cota ha voltat els 1.500 metres durant bona part de l’episodi, però dimarts a la nit va baixar en algunes balls fins als 700 o 800 metres en sectors com l’Alt Berguedà o l’Alta Ribagorça. Es van produir lleugeres enfarinades a Bagà o el Pont de Suert.

Fora del Pirineu, la nevada ha estat discreta a les parts més altes del Montseny. Dimecres, la nevada va ser destacat per sobre d’uns 700 metres al massís dels Ports, acumulant fins a 23 centímetres de gruix a l’estació automàtica situada a 1.055 metres a Roquetes (Baix Ebre).

El temporal també ha portat ratxes de fins a 80 kilòmetres per hora a la costa. Destaquen els 86 km/h a l’Illa de Buda (Montsià) dimarts al matí, la ratxa més forta registrada per aquesta estació des del Glòria. A Constantí es van registrar 92,2 km/h. Als sectors més elevats del Pirineu i Prepirineu també s’han assolit ratxes màximes de 102 km/h al Montsec d’Ares (1.572 m, Pallars Jussà) i 101,5 km/h a la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya).

Les tempestes de dimarts van provocar ventades fortes d’origen convectiu a diversos sectors de la meitat sud del litoral, amb danys a localitats com l’Ametlla de Mar o Constantí. També es va observar un possible tornado al Delta de l’Ebre i un altre a l’aeroport del Prat. D’altra banda, aquest dijous de matinada ha entrat una tempesta provinent del mar pel delta del Llobregat que ha provocat una important calamarsa a diversos sectors del Barcelonès i Baix Llobregat, com ara a Sant Feliu de Llobregat.

El vent també ha alterat notablement la situació marítima i en alguns sectors del litoral s’han observat onades de 2 a 3 metres d’altura.

En el context de la dana s’han registrat 3.143 llamps núvol-terra, dels quals només 229 han caigut a Catalunya –Riber d’Ebre, Conca de Barberà i Baix Llobregat-, ja que la majoria eren tempestes sobre el mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia