Salut

Professionals de l’Arnau i de Vall d’Hebron intervenen conjuntament ictus aguts amb monitoratge remot

Els neuròlegs de Barcelona poden connectar-se en directe amb Lleida a través d’una càmera a la sala d’intervencionisme

El servei de Radiologia Vascular Intervencionista de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha incorporat recentment un nou sistema de monitoratge remot que permet intervenir ictus isquèmics aguts en col·laboració amb neuroradiòlegs de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El nou equipament, anomenat ‘Tegus System’, permet la retransmissió en directe dels tractaments aguts efectuats a Lleida mentre els professionals de Barcelona poden accedir en qualsevol moment al procediment que s’està efectuant a l’Arnau, a través d’una càmera situada a la sala d’intervencionisme. Així es dona suport en temps real gràcies a l’elevada qualitat de la reproducció de vídeo i a la resolució de la càmera que permeten una navegació ràpida i precisa.

‘Tegus System’ és una tecnologia especialment dissenyada per donar suport remot als procediments endovasculars com la trombectomia mecànica, una tècnica que consisteix a extreure mecànicament un trombe que bloqueja la circulació de la sang i que es va començar a aplicar a l’Arnau de Vilanova el gener de 2019. L’ús del ‘Tegus System’ està restringit als professionals sanitaris i la transferència de dades està encriptada per garantir la privacitat i seguretat del pacient.

L’Arnau de Vilanova ha tractat amb el mètode de la trombectomia mecànica un total de 36 pacients amb ictus isquèmic agut des de gener de 2019 fins al setembre de 2021. Aquesta tècnica va ser implementada a l’HUAV sota coordinació de Leandro Fernádez, director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de Lleida, i Manuel Escobar, director clínic del servei de Diagnòstic per la imatge (IDI) de la Vall d’Hebron, amb l’aprovació de l’Institut Català de la Salut i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). La responsabilitat i l’execució de les intervencions és a càrrec de l’Equip de Neuroradiologia Intervencionista de la Vall d’Hebron, dirigit per Alejandro Tomasello.

El projecte s’ha desenvolupat de manera progressiva en diferents etapes, fins a garantir actualment la presència física diària, de dilluns a divendres en horari laboral, d’un neroradiòleg intervencionista a Lleida, desplaçat des de Vall d’Hebron.

A més de tractar l’ictus isquèmic agut, els professionals de neuroradiologia intervencionista de Vall d’Hebron han fet també un total de 86 arteriografies diagnòstiques, amb la qual cosa s’ha evitat el trasllat d’aquests pacients a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia