I la jove Samaritana trenca el càntir a Flix

La processó de l'Encontre va atreure milers d'espectadors a l'estreta plaça Major

Les esclaves de la Mare de Déu dels Dolors de Flix van esperar-se fins ahir, quan Jesucrist va ressuscitar, per treure-li la mantellina negra de la cara. Milers de seguidors i devots van presenciar aquest moment durant la tradicional processó de l'Encontre. Aquesta festivitat, un dels més peculiars i assistits de la Ribera d'Ebre, representa l'última actuació de la confraria dels Armats i la Samaritana, que després de recitar les demes, es va alliberar del pecat trencant el càntir a terra. La Samaritana, que enguany va ser Remei Ferran, de 18 anys, va recitar aquesta poesia recuperada de l'original a partir de veus populars davant el pal·li del Crist ressuscitat, a qui va demanar el perdó per la seva vida pecaminosa.

La processó de l'Encontre és la més curta de totes les marxes religioses de la Setmana Santa de la població, però probablement la més intensa. La plaça Major es va omplir de gom a gom per escoltar, tot i que amb dificultats tècniques, les demes en boca de la Samaritana; per contemplar el tradicional estampament del càntir a terra i com això provoca, tot seguit, l'aparició de desenes de nens i nenes que volen recollir els trossos de pecat. Allí a la plaça, els armats van fer el seu paper de cada any durant la processó: el passadís entre la Mare de Déu i el pal·li, i donen pas als diferents personatges que intervenen en les reverències al Crist ressuscitat. Els banderistes feien els acataments amb els moviments d'ona de banderes i la Mare de Déu dels Dolors entrava, després, fins al mig del passadís, per recular i posar-se al capdavant de la processó mentre les esclaves –set dones que s'encarreguen de guardar-la, vestir-la i netejar-la– li seguien els passos.

Aquesta tradició de la Samaritana, recuperada a principi dels anys noranta, s'està convertint en una part cada cop més imprescindible dins la Setmana Santa de Flix, i la llista d'espera per ser algun dia la jove donzella que recitarà les demes arriba ara mateix a quinze anys vista. A més de Flix, la Palma d'Ebre també va celebrar ahir la processó de l'Encontre i la Samaritana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.