L'explicació mèdica del «baix risc» de càncer atribuïble a les antenes de telefonia no convenç a Roquetes

Els veïns diuen que els operadors han rebaixat ara el nivell de les radiacions

El doctor Biete reconeix que el tema dels efectes en la salut que poden generar les antenes «és molt controvertit». L'expert en antenes i salut assenyala que hi ha menys estudis que analitzin els efectes de les antenes de telefonia mòbil al seu entorn que no pas de l'ús del telèfon mòbil –que, en aquest darrer cas, tampoc no arriben a conclusions clares–. Tot i això, «no s'ha pogut demostrar un increment clar del nombre de càncers» entre les persones que viuen a prop d'un d'aquests repetidors, segons l'expert.

En casos de «grups de concentració de tumors», és a dir, de comunitats de ciutadans on es concentren més casos de càncer que en d'altres, tampoc «no s'ha pogut arribar a cap conclusió», tenint en compte que es tracta de diferents tipus de càncer, i no d'un o de dos d'específics, segons el metge. «A la gent, li costa molt entendre que hi pot haver àrees de concentració que són estadístiques», hi afegeix l'especialista.

Biete destaca que dins «el context general del càncer, dos de cada tres casos» són provocats pel tabac, el consum excessiu de carn o la falta d'exercici. Per tant, el risc de contraure un càncer pels efectes d'un repetidor de telefonia mòbil és «minoritari».

En aquest sentit, Albert Biete reconeix que «no es pot dir que no hi hagi relació» entre les antenes de telefonia mòbil i els casos de càncer. «No tenim clar per què es pot produir aquesta relació», diu el metge, que deixa clar, però, que «si el risc hi és, és molt baix». En aquest cas, és l'administració «la que s'ha de plantejar quin grau de risc està disposada a assumir», segons el doctor.

Estudi sobre les antenes

A banda de l'exposició del doctor Biete, la xerrada va incloure la intervenció de representants de Localret, el consorci local per al desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions i de les noves tecnologies de Catalunya, que van explicar als veïns que elaboraran un estudi sobre la possibilitat de ressituar les antenes dels carrers Velázquez i Cid Campeador a altres punts fora del nucli urbà, tal com reclamen els ciutadans. Aquest estudi es va aprovar en el darrer ple municipal, amb la unanimitat dels tots els grups polítics.

Els ciutadans de les Roquetes, però, no han canviat de parer després de les explicacions de dissabte. La comissió veïnal de seguiment de les antenes de telefonia mòbil del nucli manté que hi ha problemes de salut a causa de les antenes que apareixen «a llarg termini» i que, no només hi ha casos de càncer, sinó també cefalees, problemes al sistema nerviós i casos d'insomni.

Mesures irreals

Les tretze mesures fetes al voltant de les antenes de telefonia mòbil de les Roquetes encarregades per l'Ajuntament no van detectar radiacions fora dels límits marcats per la llei; els veïns diuen, però, que, arran de l'alarma social, els operadors de telefonia mòbil han abaixat el ritme de funcionament de les antenes i que, per tant, les mesures no han captat les radiacions reals dels darrers anys. Els veïns també critiquen que no hagin estat convocats a la primera reunió municipal que farà demà l'Ajuntament per parlar sobre les antenes i en la qual havien de participar, segons un acord de ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.