Societat

La no-violència com a estil de vida

Aquest primer de gener s'ha celebrat la cinquantena Jornada Mundial de la Pau

Reclama la no-violència com a estil de vida i de fer política

El primer dia de l'any és també la Jornada Mundial de la Pau, que enguany compleix 50 anys. El papa Francesc va voler expressar un missatge aprofitant la celebració. El text porta per títol La no-violència: un estil de política per a la pau, i recull idees que poden ajudar-nos a entendre com és de necessari posar fi als conflictes violents. El papa iniciava el discurs formulant desitjos de pau per als pobles i una crida cap al respecte de la “dignitat més profunda” i a convertir la no-violència en un estil de vida i de fer política. En aquest sentit, demanava a les víctimes que abandonin la temptació de venjança i es converteixin en els protagonistes dels processos de pau.

Francesc no va voler passar per alt la constatació que vivim en un món fragmentat i va esmentar una “terrible guerra mundial per parts”, en la mesura que s'esdevenen guerres a diversos països i continents, terrorisme, criminalitat i tot tipus d'actes violents sense objectius “de valor durador” que només beneficien “els senyors de la guerra”.

Francesc va voler assenyalar que “Jesús va viure en temps de violència” i que el seu missatge d'acollida i de perdó és fonamental per a l'estil de vida basat en la no-violència. No-violència no significa rendició, desinterès o passivitat, va assegurar, i va citar unes paraules de la Mare Teresa: “A les nostres famílies no tenim necessitat d'armes, de destruir per portar la pau, sinó de viure units, estimant-nos els uns als altres […]. I aleshores serem capaços de superar tot el mal que hi ha al món.” El discurs recordava la voluntat de grans líders de la pau, com Gandhi, Luther King o Leymah Gbowee. Càritas recull i assumeix les paraules del papa, amb el convenciment que la no-violència és l'únic camí cap a la pau. La campanya Síria, la pau és possible, que difon l'entitat des de fa uns mesos és només un exemple d'aquesta voluntat. La pobresa, l'exclusió social i la violència són fenòmens inseparables, com ho són la pau i la defensa de la dignitat de la persona, veritable objectiu de Càritas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell