Societat

Rumors i tòpics, el pa de cada dia

Xerrades a Olot sobre els rumors i els tòpics dirigits als immigrants

Es vol oferir eines per abordar les informacions falses i els prejudicis

Càritas Garrotxa ha organitzat, amb la col·laboració del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, un cicle de xerrades durant el mes de gener, al Casal Marià d'Olot. Enguany, el cicle ha estat dedicat als rumors, tòpics i discriminacions. Els objectius d'aquesta acció eren oferir un espai de reflexió i debat al voltant dels rumors, estereotips i prejudicis amb relació a les persones migrades, facilitar eines per abordar informacions, tòpics i rumors respecte a aquestes persones i prendre consciència de la responsabilitat de cada un de nosaltres en la lluita contra aquesta discriminació.

Els rumors, tòpics i prejudicis estan integrats en la manera d'expressar-nos i formen part de les converses, encara que no sempre en som conscients, i poden arribar a condicionar la nostra conducta i les nostres relacions amb les persones.

Els immigrants col·lapsen la sanitat, tenen productes gratis al super, prenen la feina dels treballadors catalans i posen en perill la identitat i el futur de Catalunya. Tots hem sentit alguna versió d'aquests tòpics però molt poques vegades hem trobat algú que ho desmenteixi, que recordi que el balanç fiscal entre la contribució d'aquesta població a l'erari públic i el cost de les prestacions i serveis socials que rep resulta clarament favorable a les arques de l'Estat, ja que es tracta de població jove, o que el 30% del creixement del PIB en els últims 20 anys ha estat conseqüència directa de l'arribada d'immigrants.

Per a Càritas és molt important saber detectar aquestes informacions esbiaixades i aprendre a superar-les, amb l'objectiu de tractar totes les persones amb igualtat. La igualtat és especialment important a l'hora de desenvolupar acció social, perquè l'acollida i l'acompanyament a les persones parteix de l'anàlisi de les problemàtiques i no de la condició de la persona. Els rumors, els tòpics i els prejudicis són una font de discriminació que incideix i fomenta l'exclusió social de determinats col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON